Világkonyha: 3 ritka kínai tea az igazi őszi ellazuláshoz

Három hagyományos és értékes teafélét mutatunk, amit érdemes legalább egyszer kipróbálni!

Fotó: Unsplash

Ha ősz, akkor tea! A tradicionális kínai tealevél fajták oltalom alatt állnak, így talán még sok generációnak alkalma nyílik, hogy ezeket a csodás teafüveket megkóstolhassák és élvezhessék. Ismerd meg a tradicionális kínai teákat!

Fudingi fehér tea

Fotó: Shutterstock

A Kelet-kínai-tenger partjainál található Fudingban már ezer éve is fehérteával gyógyították a kanyarót. A fudingi a fehér tea egyik különleges fajtája, amit lehet fermentált, préselt, korong formában kapni – ennek erőteljes, muskotályos íze van, de van szálas verzió is, ami ugyanúgy édeskés és telt ízű. Készítése során arra, hogy a tealevelekben minél több enzim, antioxidáns, tápanyag maradjon szárítás és fermentálás után is. A fudingi fehér tea megtalálható a kínai nemzeti szellemi kulturális örökség listáján – drágák, ritkák és különlegesek, ám remek ajándékot jelenthetnek egy teakedvelő számára.

Fucsou jázmintea

A Kína délkeleti partjainál található Fucsou egy hegyekkel körülvett torkolati medence, meleg éghajlattal, bőséges csapadékkal, ami tökélete klíma a jázminnak. A Minjiang-folyó torkolatának homokpados földje tökéletesen táplálja a jázminfákat. A jázmin egyébként eredetileg a Perzsa-öbölből származik, a fucsoui jázmintea termelése több mint 1000 éves múltra tekint vissza. Később már nem csak finom íze, hanem illatosító hatása miatt is nagyon kedvelt növény maradt. Még annak is pontos leírása van, hogyan és hányszor kell a teát „illatosítani" (összerázni virágokkal) ahhoz, hogy a legjobb aromát érjék el, és hogy a tea a legfinomabb legyen.

Ha igazán autentikus forró italt szeretnél, akkor olyan zöld teát válassz, amiben fucsou-i jázmin van!

Tanyang Gong Fu Tea

Fotó: Shutterstock

Fucsian tartomány északkeleti részén terem, a hegyekkel és tengerrel körülvett, festői tájon Ningde prefektúrában. A tanyangi teafajtát mai napig kézzel szedik, sodroják – az aranyos-fekete finom illatú teafű áztatás után aszús ízű, a sötétebb fajták pedig savanykásabbak. Fermentálása 10 lépésből áll hosszadalmas folyamat, szárítással, csavarással, erjesztéssel és finomítással.

AMI MÉG ÉRDEKELHET