5 varázslatos barlang Európában

Régen menedéket nyújtottak, ma már látványosságok, amelyeket érdemes felkeresni a jó idő beköszöntével.

Fotó: Shutterstock

Ha európai utazásról beszélünk, általában a kultúra és a csodás történelmi belvárosok, esetleg a tengerpartok vannak a középpontban, pedig természeti szépségekből ugyanúgy nincs hiány a kontinensünkön. Lássunk most néhányat a természet varázslatos alkotásaiból, a legszebb barlangokból.

Kék barlang, Biševo Horvátország

Fotó: Shutterstock

A horvát tengerparttól nem messze található Bisevo szigete, ahol ez a különleges, Kék barlang található. Nevét természetesen a víz kék ragyogásáról kapta, amelyet a föld alatti nyíláson át bejutó napfény okoz. Igazán népszerű turisztikai látványossággá 1884-ben vált, amikor a barlang nyílását elég nagyra tágították ahhoz, hogy kisebb hajókkal is be lehessen menni. A nyári szezonban délelőtt 10 és délután 1 óra között ajánlott meglátogatni, mivel ilyenkor a legszebbek a fények.

Cuevas del Drach, Mallorca, Spanyolország

Fotó: Shutterstock

Mallorca szigetén több mint 300 barlang található, az 1338-ban felfedezett Cuevas del Drach (Sárkánybarlang) barlangrendszer négy hatalmas barlangja azonban igazán különleges, pont olyan, amilyennek az igazi, mesebeli barlangokat képzeljük. A 2,4 km hosszú és 25 m mélyen a felszín alatt húzódó barlangoknak saját nevük is van: a Lajos Sándor-barlang, a Franciák barlangja, a Fekete-barlang és a Fehér-barlang. A barlangok a csónakkal bejárható járatokon keresztül összekapcsolódnak egymással és szebbnél szebb természet alkotta formákat tárnak a látogatók elé.

Gouffre Berger, Vercors-hegység, Franciaország

Fotó: Flickr

Az egykor a világ legmélyebb és legveszélyesebb barlangjaként ismert Gouffre Berger Franciaország délkeleti régiójában, a Vercors-hegységben található, 1953-ban fedezték fel és több mint 1000 méteres mélységével Európa egyik legmélyebbre nyúló mészkőbarlangjának számít. Különlegessége, hogy az alján kristálytiszta vizű tó is van. Bár maga a barlang az év bármely szakaszában látogatható, lemenni természetesen nem lehet csak úgy, hiszen hegymászói tapasztalatra van szükség hozzá.

Kék barlang, Zákinthosz, Görögország

Fotó: Flickr

Zákinthosz szigete az egyik legnépszerűbb nyaralóhely Görögországban, a szintén Kék barlang nevet viselő látványossága pedig családosoknak is kiváló program, hiszen nemcsak úszva, csónakkal is könnyen megközelíthető. Lebegjünk be a csodás kék vízfelszínen és engedjünk meg magunknak néhány perc igazi békét a barlang falai között.

Blue Grotto, Málta

Fotó: Shutterstock

Kétségtelenül Európa egyik legjobb barlangja és egyben Málta egyik legfontosabb látványossága a Blue Grotto, amelynek neve szintén Kék barlangot jelent. A Málta déli partjainál található barlang népszerű turisztikai látványosság, főként a víz kék ragyogása miatt, amelyet a bejáraton át beeső napfény okoz. A barlanghoz hajókirándulás keretében is eljuthatunk, odaérve pedig a sznorkelezést is érdemes kipróbálni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET