5 cabane montane din Europa în care poți să scapi de rutină

Iată câteva dintre cele mai impresionante cabane ce vă pot inspira următoarea expediție.

Colibele și cabanele montane oferă un acoperiș deasupra capului călătorilor încă din zorii explorării. Dacă poți ajunge la ele, reprezintă în general o evadare palpitantă și ceva mai sălbatică din civilizație – un loc pentru a te minuna de cerul plin de stele, un loc unde te poți trezi cu panorame uluitoare.

Cabana Grands Mulets, Franța (3.051 m)

Foto: Grand Mulets


Situat pe drumul către lanțul muntos Mont Blanc, refugiul Grands Mulets oferă vederi spectaculoase ale Alpilor – stând deasupra impunătorului ghețar Bossons, aproape că merită o ascensiune doar pentru a ajunge la cabană. Așezată la o altitudine de 3.051 metri, prima versiune a cabanei a fost construită în 1853. Astăzi este una dintre cele mai populare cabane montane din Franța, datorită poziției sale strategice și a împrejurimilor minunate. Are 68 de paturi și este deschisă de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii iulie.

Brandenburger Haus, Austria (3.277 m)

Foto: Brandenburger Haus


Situată chiar în inima celui mai mare sistem de ghețari din Alpii de Est, Brandenburger Haus este o priveliște aproape suprarealistă. Un mic punct gri devorat de superbele peisaje înzăpezite, a fost construit în 1909 pentru a servi Clubul Alpin German. În prezent, se bucură de un loc de cinste printre cele mai uimitoare refugii din Alpi, fiind o oprire primitoare pe drumul spre vârful muntelui Dahmannspitze. Însă trebuie să fim conștienți de faptul că Brandenburger Haus face parte din liga de cabane montane dedicate numai experților, întrucât călătoria pentru a ajunge la ea trece prin rute complicate printre ghețari.

Cabana Monte Rosa, Elveția (2.883 m)

Foto: Monte Rosa


Reflectând frumusețea împrejurimilor sale magice cu un acoperiș din aluminiu, Monte Rosa poate fi una dintre cele mai bine proiectate și futuriste cabane montane din lume. Inaugurată în 2009 în locul unui vechi refugiu, aceasta a devenit de atunci preferata călătorilor datorită confortului, aspectului elegant și locației sale remarcabile. Este un loc uimitor pentru a petrece o noapte deasupra ghețarilor, admirând vederea magnifică.

Rifugio Re Alberto, Italia (2.621 m)

Foto: Rifugio Re Alberto


Rifugio Re Alberto este genul de loc care pare mai mult locația unor jocuri video decât viața reală. Dar nu există niveluri de joc ci doar peisaje uimitoare, inclusiv Turnurile Vajolet, cele mai prețioase bijuterii din coroana Dolomiților. Trezirea cu primele raze de soare în compania acestor vârfuri zimțate este o experiență care face din Re Alberto unul dintre cele mai excepționale locuri de pe Pământ. Refugiul este deschis numai în lunile de vară și necesită rezervări.

Cabana Rabothytta, Norvegia (1.200 m)

Foto: Rabothytta


Arhitectura modernă întâlnește peisajele sterpe din nordul Norvegiei la această colibă uimitoare situată într-un bazin glaciar. Gestionată de Asociația Norvegiană de Trekking, clădirea impresionantă și elegantă este o poartă către lanțul muntos Okstindan din Helgeland. Este departe de fiordurile frecventate de turiști sau Insulele Lofoten, o altă atracție populară – Rabothytta oferă izolare totală într-un ținut neexplorat.


AMI MÉG ÉRDEKELHET