5 befejezetlen épület, amely így is elképesztő

A fenséges templomoktól és szentélyektől kezdve a nemzeti emlékeken át egészen a lélegzetelállító felhőkarcolókig – a következő félkész épületek közül néhányat még lehet, hogy befejeznek, de olyan is akad, amiről már lemondtak.

Fotó: 123rf


Sagrada Família, Barcelona

Fotó: pixabay.com

A hatalmas Szent Család-templom alapkövét 1882-ben tették le, és az építkezés ma is folyik. 2026-ra talán el is készül Gaudí remekműve, melynek összes építési költséget adományokból és jegyeladásokból finanszírozzák. A bazilika Barcelona legnépszerűbb látványossága, nem is könnyű és nem is olcsó bejutni, de az épület minden szeglete megéri a borsos belépőt; élettel, fénnyel és színekkel teli belső terei azokat sem hagyják szóhoz jutni, akiket még egyetlen templom sem tudott meghatni.

Te Keo templom, Angkor

Fotó: 123rf

A Kambodzsa ősi templomvárosában, Angkorban található piramistemplom csak mészkőből épült, ám az építését a díszítési fázis előtt abbahagyták (az építtető király, V. Dzsajavarman elhunyt), ezért nem olyan szépen csipkézett, mint Angkorvat (Angkor Wat) 1000 éves templomai.

Rjugjong Hotel, Phenjan

Fotó: 123rf

A 105 emeletes, 330 méter magas phenjani hotelt a világ legnagyobb szállodájának szánták. 1987-ben kezdődött az építése és 1992-ig tartott, amikor is a gazdasági válság olyan mélységbe taszította az országot, hogy az építkezést nem tudták befejezni. 2008-ban sikerült újjáéleszteni a projektet, ám 2012-re csak a külső homlokzatot tudták befejezni, és az épület még mindig nincs teljesen készen. A neo-futurista épület Észak-Korea legmagasabb, és a világ 27. legmagasabb épülete, mely ma már Phenjan látképéhez tartozik.

Szovjetek Palotája, Moszkva

Fotó: Wikimedia

A Szovjetek Palotájának látványterve

A 1930-as években a szovjeteknél az építészetben is a monumentalitás érvényesült. Az ország vezetése kormányzati és kongresszusi központot szeretett volna építeni a Kreml közelében, továbbá az is cél volt, hogy a palota emléket állítson Leninnek is, így került a tervrajzban a torony tetejére a hatalmas Lenin-szobor. A toronyépület közel 500 méteres lett volna, és 1938-ban el is kezdődött az építkezés a lebontott Megváltó Krisztus-székesegyház helyén. Az 1941-es német megszállás miatt aztán félbehagyták, az addig felépített acélvázat 1941–1942-ben visszabontották, hogy erődítményekhez és hidakhoz használják fel. 1958-ban az épület alapjait a Moszkva Uszoda építéséhez használták fel, a harmincas években lerombolt székesegyházat pedig 1995 és 2000 között újjáépítették.

Skócia Nemzeti Emlékműve, Edinburgh

Fotó: 123rf

Skócia félbehagyott Nemzeti Emlékműve

Mintha egy ősi rom volna, pedig dehogy... A Parthenonnak 1823-26 között kellett volna felépülnie, de a Skócia fővárosa fölé magasodó a Calton-dombon végül csak az alapzat és a 12 oszlop épült fel. Az emlékművet a Napóleoni háborúkban elhunyt skót katonák tiszteletére akarták emelni, de nem gyűlt össze elég pénz, így a helyiek csak Edinburgh szégyenének nevezik a félkész építményt. Mivel azonban a dombról csodás a kilátás, így is rengeteg kirándulót és turistát vonz az emlékmű.

AMI MÉG ÉRDEKELHET