5 curiozități despre Turnul Londrei

Towerul este o atracție populară a Londrei, iar aici sunt păzite și Bijuteriile Coroanei Regatului Unit, în valoare totală de 32 miliarde de dolari.

Tower, London
Foto: 123rf

Complexul de clădiri medievale construit pe malul Tamisei face parte deja din Patrimoniul Mondial UNESCO.

În 1066, William Cuceritorul a construit Turnul Alb de-a lungul Tamisei, ca simbol al puterii și dominației normande, această cetate protejând populația. În cursul secolelor au fost adăugate alte 21 de turnuri fortăreței de nepătruns, care a avut mai multe roluri. Să vedem câteva fapte surprinzătoare despre Tower!

1. Trei regine decapitate

Foto: Getty Images

Tower a funcționat și ca palat regal, adăpost de animale, închisoare, monetărie regală, precum și pentru depozitarea documentelor și bijuteriilor regale. Iar legendele sale sunt foarte diverse. În celebra închisoare au fost decapitate și trei regine: Anne Boleyn, Catherine Howard și Jane Grey, Regina celor nouă zile, care a domnit doar 9 zile la vârsta de 17 ani. Cea din urmă, ca și Elisabeta I a Angliei, a fost închisă pentru trădare de către Maria I, dar când Maria a murit, Elisabeta a fost eliberată și încoronată chiar în Turnul Londrei.

2. Legenda cernelii invizibile

Regina protestantă Elisabeta I i-a persecutat pe catolici, un preot iezuit, John Gerard fugind 8 ani de închisoare, până a fost prins, închis și torturat în Tower. În cele din urmă, a reușit să scape din fortăreață într-un mod viclean: a inventat cerneala invizibilă. Gerard a trimis notițe unui alt prizonier, John Arden, și ajutoarelor sale din afară, scrise cu o cerneală invizibilă făcută din suc de portocale, care, puse la flacăra lumânării, au dezvăluit mesajele secrete. A evadat pe o frânghie, a trecut de șanț și a ajuns la o barcă pregătită special pentru el. Serialul „Praf de pușcă" evocă această perioadă.

youtu.be

GUNPOWDER Official Trailer (2017) Kit Harington TV Show HD

3. Adăpost și grădină zoologică 

În anii 1200, regele Ioan fără de Țară a fondat la Turnul Londrei menajeria regală pentru a aduna la un loc animalele dăruite de alți domnitori. Animalele au fost aduse la Tower probabil din grădina zoologică din Oxford, fondată în 1125 de Henric I. Londonezii au venit aici să se distreze, pentru a vedea de exemplu un leu berber sau un urs alb rar, iar în acea vreme era un lucru obișnuit ca urșii să fie lăsați în Tamisa pentru a vâna și pescui. Turnul de lângă intrarea principală vestică este numit Turnul Leilor (Lion Tower), unde au fost mutate animalele în 1264. În anii 1830, grădina zoologică a fost închisă, iar cadourile regale trimise la London Zoo.

4. Corbii și coroana

Foto: Getty Images

Potrivit legendei, la mijlocul secolului al XVII-lea Carol al II-lea a fost avertizat că imperiul va cădea, Towerul se va prăbuși în cazul în care corbii părăsesc vreodată cetatea, așa că regele a ordonat ca șase dintre păsări să fie întotdeauna ținute captive în Turnul Londrei. Din cauza superstiției, până la al doilea război mondial au fost păstrate câteva păsări, care au părăsit atunci fortăreața probabil din lipsa alimentelor, dar angajații Turnului au adus 6 noi exemplare.

5. Schelete vechi de 500 ani

În timpul săpăturilor din 2019, sub capela Sfântul Petru Înlănțuit au fost găsite schelete vechi de 500 ani. Artefactele sunt din secolele 15-16, și potrivit analizelor sunt rămășițele unei femei în jur de 40 ani și a unui copil de 7 ani. (În trecut în apropiere a fost găsit și scheletul fără cap al reginei Anne Boleyn). Arheologii spun că femeia și fetița nu erau prizonieri, ele au murit din cauza unor boli – prin urmare, din examinarea scheletelor se pot deduce informații despre viața celor care în anii 1500 au trăit și lucrat în Turnul Londrei.

AMI MÉG ÉRDEKELHET