5 természetes gyógyír, amelyet minden vakációra magaddal vihetsz

Gyorsan és hatékony orvosolhatóak a nyári balesetek – ráadásul kemikáliáktól mentes módszerekkel.

Fotó: Pixabay

Napégés, kullancsok, émelygés? Mutatjuk a natúr segítségeket strandoláshoz, kiránduláshoz, kempingezéshez.

Horzsolások esetén

Fotó: Pixabay

Horzsolások esetén a kókuszolajnak nagy hasznát veheted, de csak azután, hogy jól kitisztítottad a sebet – addig semmit nem szabad rákenni! A kókuszolaj gyorsítja a sebek gyógyulását és megvédi azokat a baktériumoktól, szennyeződésektől. Kizárólag bevizsgált, 100% tisztaságú olajat használj! A teafa olaj szintén kiválóan fertőtleníti a sebeket, és híres a vírus-, baktérium-, gombaölő hatásáról, arról nem is beszélve, hogy kézfertőtlenítésre is nagyon jó. Horzsolás esetén tegyél egy-két csepp hígítatlan illóolajat a sebre, és ezt néhány óra múlva ismételd meg.

Kullancsok ellen 

Fotó: Shutterstock

Sajnos késő őszig fennáll a kullancsveszély, ezért soha nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő védekezésről. Az eukaliptuszolaj akár hét órán keresztül távol tartja a kullancsokat, és még az illata is kellemes. De nem csak a távoltartásban biztos védelem, akkor is bevetheted, ha már megtörtént a baj – kend be a bőrödet a kullancs körül, és kis idő múlva távolítsd el a vérszívót. A geránium olaj szintén nagyon hatékony, és ezt a házi kedvencek szőrén is alkalmazhatod. 30 ml bázisolajba – valamilyen 100% tiszta, természetes, hígítatlan, hidegen préselt növényi olajba – tegyél 10-15 csepp geránium olajat, és máris használhatod a testhajlatokban. Vizes permetként a ruhádra és kedvenced szőrére is fújhatsz, hogy messziről elkerüljenek a kullancsok.

Túl gyorsan, vagy túl sokat ettél?

Fotó: Shutterstock

Érdemes becsomagolni a bőröndbe egy zacskó borsmentalevél-, vagy borókabogyó teát, esetleg citromfüvet. Utóbbi akkor javasolt, ha alvásproblémákkal is küszdesz, főleg idegen környezetben. Ezek a gyógyfüvek serkentik az emésztést, így nem kell hosszú órákon keresztül szenvedned a görcsökkel. A borsmenta javítja az epeműködést, szélhajtó hatású, csökkenti a puffadást, de akkor is jól jöhet, ha túl sokat voltál a napon. A borsmentalevél tea ugyanis hidegen fogyasztva csillapítja az émelygést, fejfájást, illetve nyugtatja az idegeket – repülés előtt is hasznos, ha valaki fél a levegőben –, sőt enyhíti a menstruációs görcsöket. Hét éves kor alatt azonban nem alkalmazható.

Gyors segítség napégésre

Fotó: Pixabay

Ha már megtörtént a baj, jobb azonnal orvosolni a problémát, és mihamarabb segítséget nyújtani a piros hámfelületnek. Így lehet a tökéletes nyári társad a levendulavíz, amely azonnal nyugtatja és hűsíti a fájó testrészeket, miközben regenerálja a sérült bőrt. Borsmentával és rózsavízzel keverve még hatásosabb, de a citromfű permetet is érdemes beszerezni a meleg hónapokban – minden bőrtípusra használhatóak, és az egészen pici babáknál is mindennapi segítség lehet.

Ha nagyon izzadsz

Fotó: Unsplash

A túlzott izzadás bizony igen kellemetlen perceket okozhat – ha te is inkább a természetes megoldások híve vagy, próbáld ki a hagyományos almaecetet. Mielőtt bármit tennél, alaposan tisztítsd le és szárítsd meg a bőrfelületet, majd itass át egy vattakorongot az almaecettel, és kend be vele. Ezzel az izzadság mennyiségét és a kellemetlen szagokat is csökkentheted. Amennyiben a lábadnak lenne szüksége segítségre, indulás előtt önts egy vödörbe 2 liter meleg vizet, majd tegyél bele 2 evőkanál almaecetet, és legalább 20 percig áztasd a talpaidat, majd alaposan mosd meg szappanos vízzel. A szódabikarbóna és a keserűsó is jól jön, ha éppen nem tudsz beszerezni almaecetet. A lényeg, hogy maximálisan el tudd magad engedni a városnézés, kirándulás közben.


AMI MÉG ÉRDEKELHET