5 érdekesség a londoni Towerről

A Tower London népszerű látványossága, ahol az Egyesült Királyság 32 milliárd dollár összértékű koronaékszereit is őrzik.

Tower, London
Fotó: 123rf

A Temze partján épült középkori épületegyüttes ma már a Világörökség része.

Hódító Vilmos 1066-ban a Temze mentén építtette a Fehér Tornyot a normann hatalom és dominancia szimbólumaként, ez a vár védte a népét. Az évszázadok alatt további 21 toronnyal bővült az áthatolhatatlan erőd, és sokféle szerepet betöltött. Lássunk most néhány meglepő tényt az építményről!

1. Három lefejezett királynő

Fotó: Getty Images

Londoni Tower és a Tower Bridge

A Tower királyi palotaként, állatmenhelyként, börtönként, királyi pénzverdeként, valamint a királyi dokumentumok és ékszerek tárházaként is szolgált. A róla szóló legendák pedig nagyon változatosak. 3 királynőt is lefejeztek a hírhedt börtönben: Boleyn Annát, Howard Katalin angol királynét és Jane Grey-t, a Kilencnapos királynőt, aki mindössze 9 napot uralkodott 17 évesen. Utóbbit és I. Erzsébetet is I. Mária záratta börtönbe hazaárulásért, de amikor Mária elhunyt, I. Erzsébet kiszabadult, sőt a Towerben koronázták meg.

2. A láthatatlan tinta legendája

I. Erzsébet protestáns királynő üldözte a katolikusokat, egy jezsuita pap, John Gerard 8 évig menekült a bebörtönzés elől, majd elkapták, foglyul ejtették és megkínozták a Towerben. Végül furfangos módon sikerült megszöknie az erődítményből: kitalálta a láthatatlan tintát. Gerard fogolytársának, John Ardennek és a kinti segítőinek egy láthatatlan, narancsléből készült tintával megírt jegyzeteket küldött, amelyeket gyertyalánghoz tartva tárták fel titkos üzeneteit. Egy kötélen szökött meg, átmászott a várárkon és így jutott az őt megmentő várakozó hajóhoz.

A Lőpor című sorozat az HBO Go-n erről a korszakról szól, a második epizódban pont ezt a szökést dolgozzák fel:

youtu.be

GUNPOWDER Official Trailer (2017) Kit Harington TV Show HD

3. Menhely és állatkert ritka példányokkal

Az 1200-as években Földnélküli János a londoni Towerben megalapította a királyi menazsériát, hogy egy helyre gyűjtse azokat az állatokat, amelyeket más uralkodók adtak ajándékba a birodalomnak. Az állatokat feltehetőleg az I. Henrik által 1125-ben alapított Oxford melletti állatkertből hozták át a Towerbe. A londoniak ide jártak szórakozni, hogy például ritka berber oroszlánt és fehér medvét lássanak, sőt akkoriban az is szokás volt, hogy a medvéket kiengedték a Temzébe vadászni, halászni. Oroszlán-toronynak (Lion Tower) nevezik a nyugati főbejárat melletti toronyt, mert 1264-ben az állatokat oda költöztették.

Az 1830-as években az állatkert bezárt, a királyi ajándékokat pedig a London Zoo-ban helyezték el.

4. A hollók és a korona

Fotó: Getty Images

A londoni Tower 8 hollójának egyike

A legenda szerint a 17. század közepén II. Károly királyt arra figyelmeztették, hogy a birodalom elesik, a Tower összedől, ha a hollók valaha elhagyják az erődítményt, ezért a király elrendelte, hogy a madarak közül hatot mindig ott tartsanak fogságban a Tower területén. A babona miatt egészen a második világháborúig ott tartottak néhány madarat, ekkor valószínűleg az élelem hiánya miatt elhagyták az erődöt, de a Tower alkalmazottai visszaköltöztettek 6 új egyedet.

5. 500 éves csontvázak

2019-ben 500 éves csontvázakat találtak ásatások közben a Leláncolt Szent Péter kápolna alatt. A leletek a 15-16. századból valók és az elemzések szerint egy 40 év körüli nő és egy 7 éves gyermek maradványai. (Régen ehhez a ponthoz közel találták meg Boleyn Anna királynő fej nélküli csontvázát is.) Az archeológusok szerint a nő és a kislány nem foglyok voltak, hanem betegségben hunyhattak el – éppen ezért a csontvázak vizsgálatából arra is tudnak következtetni, milyen életet éltek az 1500-as években azok, akik a Towerben éltek, dolgoztak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET