5 európai menedékház, amelyben biztosan kitörhetsz a napi rutinból

Iată câteva dintre cele mai impresionante cabane ce vă pot inspira următoarea expediție.

A hegyi kunyhók és menedékházak az expedíciók kezdete óta tetőt kínálnak az utazók feje fölé. Ráadásul a civilzáció elől is menedéket nyújtanak: bemutatunk öt olyan helyet, ahol megcsodálhatjuk a csillagos eget és lenyűgöző kilátással ébredhetünk.

Grands Mulets menedékház, Franciaország (3051 méteren)

Fotó: Grand Mulets


A Mont Blanc hegylánca felé vezető úton található Grands Mulets menedékház csodálatos kilátást nyújt az Alpokra – az impozáns Bossons-gleccser tetején tornyosulva szinte csak miatta megéri ide felmászni. A 3051 méter magasan fekvő menedékház első változatát még 1853-ben építették. Stratégiai elhelyezkedésének és varázslatos környezetének köszönhetően manapság Franciaország egyik legnépszerűbb hegyi szálláshelye. A március végétől július végéig nyitva tartó menedékházban 68 ágy található.

Brandenburger Haus, Ausztria (3277 m)

Fotó: Brandenburger Haus


A Keleti-Alpok legnagyobb gleccserrendszerének szívében található Brandenburger Haus szinte szürreális látvány. Az apró szürke pontot, amelyet gyönyörű havas tájak vesznek körül, 1909 építették a Német Alpesi Klub kiszolgálására, a Dahmannspitze csúcsa felé vezető úton. A Brandenburger Haus a profi hegymászóknak szentelt hegyi menedékházak ligájába tartozik, mivel kizárólag gleccserek között vezető, kemény útvonalakon lehet megközelíteni.

Monte Rosa menedékház, Svájc (2883 m)

Fotó: Monte Rosa


Alumínium teteje visszatükrözi varázslatos környezetének szépségét: a Monte Rosa alighanem a világ egyik legjobban megtervezett és legfuturistább hegyi menedékháza. Egy régi épület helyén nyílt meg 2009-ben, kényelme, elegáns megjelenése és figyelemre méltó elhelyezkedése miatt azóta az utazók kedvencévé vált. Csodálatos hely egy éjszaka eltöltésére a gleccserek felett, az elképesztő kilátásban gyönyörködve.

Rifugio Re Alberto, Olaszország (2621 m)

Fotó: Rifugio Re Alberto


A Rifugio Re Alberto sokkal inkább tűnik egy videójáték helyszínének, mint valódi tájnak. Ám itt nincsenek játékszintek, hanem a Vajolet Tornyok, a Dolomitok koronájának légértékesebb gyöngyszemei. Az első napsugarakkal együtt ébredni a szaggatott csúcsok társaságában életre szóló élmény. A menedékház csupán a nyári hónapokban tart nyitva és előzetes helyfoglalás szükséges.

Rabothytta menedékház, Norvégia (1200 m)

Fotó: Rabothytta


A modern építészet találkozik Észak-Norvégia kopár tájaival ebben a gleccsermedencében található lenyűgöző kunyhóban. A Norvég Túrázó Egyesült által működtetett impozáns és elegáns épület a helgelandi Okstindan hegylánc kapuja. Távol a turisták által elözönlött fjordoktól és a szintén népszerű Lofoten-szigetektől – a Rabothytta teljes elszigeteltséget kínál egy felfedezetlen területen.


AMI MÉG ÉRDEKELHET