5 femei celebre ale căror orașe natale merită vizitate

Și Europa și America figurează pe harta cu locurile unde au trăit aceste personalități. Să le vizităm pe toate!

Foto: Pixabay

Vă prezentăm cinci femei care, prin arta și opera lor, au rămas în istorie și, în același timp, a rămas și orașul care a fost aproape de inima lor.


ANNE FRANK – AMSTERDAM

Foto: Anne Frank Museum

Sunt puține povești care au înfățișat atât de viu chinurile celui de-al Doilea Război Mondial și care atrag atenția asupra importanței păcii, ca viața Annei Frank (1929-1945). Tatăl ei, singurul supraviețuitor al familiei, Otto Frank, a publicat jurnalui Annei, în care tânăra fată povestește cum s-au ascuns timp de doi ani de naziști într-o încăpere din mansardă din spatele unui raft cu cărţi, la Prinsengracht nr. 263.
Clădirea îngustă de cărămidă este o casă tipică din secolul al XVII-lea, care de atunci funcționează ca muzeu.
Expoziția cu 15 mii de obiecte reflectă cu fidelitate viața familiei Annei și ororile prin care au trebuit să treacă. Anne a murit de tifos în lagărul de concentrare din Bergen-Belsen. Muzeul Evreiesc de Istorie ne introduce în viața comunităților evreiești ale orașului de dinainte de război, și este punctul de plecare pentru a explora Cartierul Evreiesc, totodată ne dezvăluie şi una dintre cele mai mari tragedii ale istoriei europene.


Marie Curie – Varșovia

Foto: Shutterstock

De două ori laureat al Premiului Nobel, Marie Curie (1867-1934) a fost întotdeauna extrem de mândră de originea sa poloneză. Chiar a numit după patria sa elementul chimic asociat cu ea, poloniul, pentru care a câștigat al doilea Premiu Nobel. Deși lumea o cunoștea după numele soțului ei, celebra fiziciană a fost fericită să-și poarte numele de fată.

În consecință, moștenirea sa este păstrată și acum în Muzeul Maria Skłodowska-Curie din Varșovia, orașul ei natal.

Tânăra Maria a trăit în această clădire construită în secolul al XVIII-lea, aici pot fi văzute acum fotografiile, scrisorile, documentele originale și obiectele sale personale. S-a mutat din patria sa la vârsta de 24 de ani și s-a stabilit în Franța. A contribuit în mare măsură la dezvoltarea teoriei radioactivității și a jucat un rol de pionier în dezvoltarea utilizării izotopilor radioactivi împotriva creșterii țesuturilor, care a devenit baza tratamentului modern al cancerului. Din păcate, și moartea ei poate fi legată de această muncă - lucrând cu materiale radioactive fără niciun fel de echipament de protecție, a murit de anemie aplastică - o complicație a infecției cu radiații în 1934, la Passy, în Franța.

Merită să pornim la o plimbare prin cea mai veche parte a Poloniei, în piața orașului vechi protejată de UNESCO și să admirăm casele din secolul al XIII-lea și fațadele realizate ulterior în stil renascentist, care arătau la fel și când tânăra Maria Skłodowska se plimba pe aceste străzi.

Frida Kahlo – CIUDAD DE MÉXICO

Pictorița (1907-1954) este până în prezent cea mai celebrată artistă din Mexic. Kahlo a petrecut ani lungi în așa-numita Casa Azul (Casa Albastră), actualul Muzeu Frida Kahlo, care este plin de obiecte, bijuterii, haine, suveniruri, fotografii din viața ei. Nu doar lucrările sale sunt expuse aici, ci și alte opere de artă pe care le-a colecționat, iar toate ne oferă o perspectivă și mai bogată asupra a ceea ce a inspirat-o. La sud-est de aici, la o jumătate de oră cu taxiul se găsesc Canalele Xochimilco. Calea navigabilă, înconjurată de vegetație frumoasă, a fost adorată și de Kahlo și de soțul ei, Rivera – de obicei se plimbau cu barca, se bucurau de ciripitul păsărilor și admirau florile pestrițe. Croaziera reînvie perfect viziunea pozitivă a lui Kahlo asupra vieții și personalitatea sa colorată.

Rosa Parks – Montgomery

Foto: Shutterstock

Prin faptul că nu și-a cedat locul într-un autobuz local în 1955, Rosa „Lee” Louise McCauley Parks (1913- 2005) și-a scris numele în istoria mondială. Ea nu i-a oferit scaunul unui pasager alb, deși a fost somată și de șoferul vehiculului.
Arestarea ei a dus la boicotul autobuzelor din Montgomery, o acțiune eficientă împotriva discriminării rasiale.
Deși lucrătoarea dintr-un magazin devenită activistă pentru drepturile civile s-a mutat împreună cu familia la Hampton și apoi în Detroit, putem obține o imagine de ansamblu mai profundă a momentului istoric și vieții Rosei la Muzeul Rosa Parks din Montgomery. Colecția muzeului include o serie de obiecte de importanță istorică, inclusiv raportul de arestare cu amprentele originale ale doamnei Parks, un autobuz urban din Montgomery din anii 1950, documentele instanței și rapoartele poliției.

​SIMONE DE BEAUVOIR – Paris

Foto: Les Deux Magots

Una dintre cele mai cunoscute scriitoare ale secolului al XX-lea a distrus cu o singură mișcare de stilou noțiunile conservatoare și degradante despre femei. În cartea sa cu ton feminist, intitulată Al doilea sex, Simone de Beauvoir (1908-1986) a declarat că: „omul nu se naște femeie, ci devine femeie.” De atunci, sentința romancierei și filozofului francez modelează lumea. Beauvoir a vizitat deseori cafeneaua Les Deux Magots din faimosul cartier Saint-Germain-des-Près, unde lucra de obicei la o masă ascunsă într-un colț.

Aceasta este una dintre cele mai vechi cafenele din Paris – a fost fondată în 1812 și s-a mutat în locația actuală în 1873.

Locul de întâlnire al elitei literare și intelectuale a secolului al XX-lea atrage în continuare celebrități din lumea artelor, literaturii, modei și politicii, fiind o destinație turistică populară. La doar câțiva pași de aici se află Café de Flore, al cărui interior art deco a fost păstrat cu fidelitate – fondatoarea mișcării feministe moderne s-a îndrăgostit între zidurile ei, legând pentru o viață o relație confidențială de dragoste cu Jean-Paul Sartre, romancier, dramaturg și filozof laureat al Premiului Nobel.

Dacă doriți să ne scufundăm și mai bine în lumea lui Beauvoir, să vizităm Hotel La Louisiane, unde a locuit între 1943 și 1948, și Jardin du Luxembourg, unde a participat cu plăcere la dezbateri despre filozofie și etică. Ultima stație a acestui destin măreț este la o scurtă călătorie cu metroul până la Cimitirul Montparnasse, unde împarte mormântul cu Sartre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET