5 film, ha hiányzik Párizs

Ha a járványhelyzet miatt hiányoznak kedvenc nagyvárosaink, idézzük meg őket olyan filmekkel, amelyek hűen visszaadják különleges hangulatukat! Mi most Párizst vesszük célba.


Mókás arc (Funny Face – 1957)

www.youtube.com

Funny Face - trailer (1956) AUDREY HEPBURN

Az 1957-es musicalben egy sikeres New York-i fotós (Fred Astaire) új arcot keres egy párizsi divatbemutatóra, majd egy nem várt helyen talál rá: egy könyvesboltban. A felfedezettet (Audrey Hepburn) kicsit sem érdekli a csillogó divatvilág, a francia főváros azonban annál inkább, ezért elvállalja a munkát. Ezután következik mindaz, ami klasszikussá tette az alkotást: fülbemászó dallamok, emlékezetes táncjelenetek, elképesztő ruhák és Audrey Hepburn semmihez sem hasonlítható bája.

Monpti (1957)

www.youtube.com

Romy Schneider in Monpti (1957) , with english subtitles

A két háború közötti időszakban nemzetközi bestsellernek számító magyar regény, Vaszary Gábor Monpti című műve alapján készült nyugat-német filmet 1957-ben mutatták be, és a 30-as évek Párizsába tesz keserédes, romantikus kitérőt. A mozi egy magyar diák (Horst Buchholz) és egy francia lány (Romy Schneider) találkozásáról és lángoló szerelméről szól.

Jules és Jim (Jules et Jim – 1962)

www.youtube.com

Three Reasons: Jules and Jim

Francois Truffaut klasszikusa több mint húsz év történéseit öleli fel. Jules (Oskar Werner) osztrák, Jim (Henri Serre) francia, elválaszthatatlan barátok Párizsban – miután megismerkednek Catherine-nal (Jeanne Moreau), mindketten beleszeretnek a lányba. A lány végül Jules-t választja, és összeházasodnak. Kitör a háború, útjaik elválnak, s mikor újra találkoznak, már semmi sem a régi, talán csak Jim és Catherine egymás iránti vonzalma.

Amélie csodálatos élete (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain – 2001)

www.youtube.com

Amélie (2001) Official Trailer 1 - Audrey Tautou Movie

Egy különc és különleges lány (Audrey Tautou) története, aki az élet apró, mégis szép részleteit kutatja, amelyek mellett mások anélkül mennek el, hogy észrevennék őket. Élete meglehetősen egyhangúan telik a Montmartre-on, mígnem rátalál egy egykori kisfiú kincsekkel teli dobozára, és elhatározza, hogy különböző cselekkel boldogságot visz mások életébe. A kérdés csak annyi: az ő életébe ki hozz el a boldogságot?

Piaf (La Môme – 2007)

www.youtube.com

Marion Cotillard ( Edith Piaf ) - Non, je ne regrette rien

A film egy páratlan tehetségű ünnepelt énekesnő tragikus élete előtt tiszteleg. Edith Piaf a valaha élt legnagyobb sanzonékesként tartjuk számon, magánélete azonban korántsem volt olyan csillogó, mint a karriere: borzalmas gyerekkor, szerelme korai halála, alkohol- és drogproblémák, rengeteg szenvedés. A filmet azonban nemcsak a Piaf-sztoriért, hanem Marion Cotillard Oscar-díjas alakításáért is érdemes megnézni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET