5 filme despre Mexic – America Latină prin ochii camerei

Nu contează dacă ai fost sau nu deja în Mexic, aceste filme sunt pentru tine.

Fotó: imdb.com

După Berlin, Roma și Paris vizităm acum Mexicul prin filme – urmează pelicule ce au câștigat Premii Oscar!

Roma (2018)

youtu.be

ROMA Official Trailer (2018) Alfonso Cuarón, Netflix Movie HD

Roma este de fapt un cartier din Ciudad de México, unde se desfășoară acțiunea filmului din 2018, care a adunat trei premii Oscar (cel mai bun film străin, cel mai bun regizor, cea mai bună imagine). Regizorul și scenaristul Alfonso Cuarón a filmat o dramă de inspirație autobiografică într-unul dintre cele mai mari orașe din lume. Povestea ne duce în anii '70: prezintă viața unei familii mexicane de clasă mijlocie și a angajaților lor într-o casă minunată. Micile detalii, modul de viață, străzile, atmosfera şi imensa discrepanţă dintre clasele sociale ne amintesc și de faptul că în 50 de ani n-au fost schimbări importante în această țara din America Centrală.

Dallas Buyers Club (2013)

www.youtube.com

Dallas Buyers Club - Official Int'l Trailer (2013) HD

Tot trei premii Oscar a câștigat și acest film bazat pe o poveste reală. Chiar dacă acțiunea se desfășoară în Statele Unite, esența în jurul căreia este construită povestea este mexicană. Ron Woodroof (Matthew McConaughey) a fost un pacient cu SIDA care nu a vrut să renunțe la viață când medicii i-au prezis doar 30 de zile. Activistul care fugea de moarte a făcut contrabandă cu medicamente experimentale SIDA aduse din Mexic în Statele Unite. Dar nu voia doar să se ajute pe sine, ci a început să distribuie medicamentele care prelungesc viața pacienților cu SIDA. Atât caracterul lui McConaughey, cât și cel interpretat de Jared Leto au rămas memorabile – ambii actori primind Oscarul.

Frida (2003)

youtu.be

Frida (2002) Official Trailer #1 - Salma Hayek Movie HD

Opera Fridei Kahlo încă definește arta plastică modernă, casa ei din Ciudad de México fiind acum muzeu. Din film vom cunoaște tragica ei viață și istoria iubirii sale cu Diego Rivera. Salma Hayek a interpretat-o pe pictorița suprarealistă după lungi cercetări, analize și o pregătire intensă. Aventuroasa artistă și-a dorit să trăiască și să creeze chiar și după o serie de lovituri ale sorţii – filmul este o comemorare demnă a operei sale - numai ascultând muzica ne putem simți pe străzile mexicane.

Traffic (2000)

youtu.be

Traffic (2000) [Trailer]

Filmul lui Steven Soderbergh a câștigat 4 premii Oscar, unul dintre ele fiind atribuit lui Benicio Del Toro pentru rolul principal. Acțiunea se desfășoară pe trei niveluri, unul dintre ele chiar în Mexic, având ca temă cartelurile și traficul de droguri mexicane – iar DEA-ul american încearcă cu fermitate să-i prindă pe traficanții de droguri. Oare cu succes?! Povestea arată latura întunecată a Mexicului într-un mod captivant, incitant și nedeghizat.

Desperado (1995)

youtu.be

Desperado (1995) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

El Mariachi, adică Muzicianul sosește într-un mic oraș mexican pentru a răzbuna moartea iubitei. În filmul regizat de Robert Rodriguez cele două roluri principale sunt interpretate de Antonio Banderas și Salma Hayek, care își ating scopul purtând lupte sângeroase. Și Quentin Tarantino are o apariție scurtă, dar și caracterul lui devine rapid victima unui schimb de focuri. Ei bine, puțini rămân în picioare în filmul care surprinde fidel atmosfera din Mexicul rural...

AMI MÉG ÉRDEKELHET