5 idei pentru călătorii fusion – aventură și relaxare în același timp

În limba engleză expresia „town and out" (oraș și afară) este folosită pentru vacanțele în care călătoria este împărțită în două: o ieșire agitată în oraș fiind urmată de o relaxare rurală pașnică.

firenze toszkana
Foto: Getty Images


Anul trecut pandemia a accelerat tendința călătoriilor fusion – majoritatea turiștilor nu s-a simțit în siguranță pe terasele, ștrandurile sau chiar muzeele aglomerate din orașe. Pentru a împiedica compromiterea experienței de călătorie, a venit ideea ca după câteva zile de tururi prin orașe, este mai bine să ne îndreptăm spre natură și liniște.

Foto: Unsplash

În 2020 revista Time Out a realizat un sondaj cu privire la ce fel de vacanță își doresc oamenii. O cincime dintre respondenți au indicat că își doresc în aceeași măsură programe urbane și excursii rurale. Din fericire, fuziunea orașului și a naturii într-o vacanță nu este o provocare imposibilă – vă și prezentăm câteva idei.

Barcelona şi Montseny

Foto: Getty Images

În Barcelona sunt numeroase atracții, iar după arhitectura uimitoare, piața, barurile de tapas și plajă ne putem îndrepta spre munții din apropiere. Montseny este o destinație perfectă de excursie pe tot parcursul anului, dar cea mai frumoasă este probabil toamna, când frunzișul strălucește în roșu-galben. Pădurea deasă, cascadele și micul lac din Parcul Național Montseny oferă un refugiu excelent pentru a ne relaxa după agitația capitalei catalane. În 1987 UNESCO a clasificat parcul drept rezervație a biosferei.

Istanbul şi Büyükada

Foto: Getty Images

Dacă am vizitat deja bazarul gigantic al Istanbulului, am admirat cele mai frumoase moschee, atunci poate urma insula Büyükada din Marea Marmara, la doar o jumătate de oră de continent. De pe insula de 5 kilometri pătrați au fost excluse vehiculele cu motor, așa că se poate circula numai cu bicicleta sau cu carul tras de cai. Din cauza vegetației luxuriante, a clădirilor rămase din vremurile bizantine și otomane, precum și panoramei minunate merită să-i dedicăm una sau două zile.

Florenţa şi Chianti

Foto: Getty Image

Să petrecem cel puțin 5 zile în Florența, merită să ne bucurăm de fiecare colț, să mergem în mai multe restaurante și muzee, să simțim atmosfera epocii Medici. Iar dacă suntem deja în capitala regiunii toscane, vine de la sine să explorăm împrejurimile muntoase sau deluroase. Munții Chianti sunt de exemplu o excelentă destinație, unde ne putem înscrie și la degustări de vinuri, în timp ce ziua putem face drumeții de-a lungul podgoriilor, plantațiilor de măslini și ne putem odihni la umbra vechilor castani.

Paris şi Boucles de la Seine Normande 

Foto: 123rf

După ce ne plimbăm pe străzile pariziene, vedem câteva expoziții superbe, ne relaxăm în cafenele confortabile și ne plimbăm în parcuri frumoase putem să pornim spre Normandia pentru un pic de aer proaspăt! Parcul Național Boucles de la Seine Normande redă fidel atmosfera Franței rurale: de-a lungul Senei putem vedea hambare tradiționale, mori vechi de vânt și mănăstiri de sute de ani.

Lisabona şi Comporta

Foto: 123rf

Nu că ne-am putea plictisi de capitala portugheză, dar dacă ne aventurăm totuși puțin în afara orașului, Comporta promite vacanța perfectă pe plajă. Acest fost sat de pescari se află la doar o oră de Lisabona, și merită să mergem cu mașina pentru a vedea una dintre cele mai frumoase și mai lungi plaje din Europa. Desigur, în curând ne vom da seama că peisajele naturale ale Portugaliei sunt mai frumoase decât orașele lusitane.

AMI MÉG ÉRDEKELHET