Világkonyha: 5 kenyérleves Itáliából és Ibériából

Különleges, kiadós, ráadásul olcsón és gyorsan elkészíthető finomságok.

Fotó: Flickr

A megmaradt, szikkadt kenyér legjobb felhasználási módja, ráadásul mindenki a saját ízlése szerint készítheti el őket. Íme, a legjobb kenyérlevesek a mediterrán régióból!

Spanyolország – Sopa de Ajo 

Fotó: Pixnio

Hagyományos spanyol fokhagymaleves. Egy fej fokhagymát felszeletelve olívaolajon és spanyol füstölt paprikán megdinszteljük, majd felöntjük bármilyen alaplével vagy vízzel. Tálaláskor szikkadt kenyérdarabokkal és petrezselyemmel szórjuk meg, ha laktatóbb levest szeretnénk, akkor buggyantott tojással és plusz kenyérszeletekkel tálaljuk.

Portugália – Açorda

Fotó: Shutterstock

Általában sűrű állagú kenyérleves, amelyet országszerte más-más változatban ismernek. Különféle zöld fűszernövények, aprított fokhagyma, olívaolaj és forrásban lévő víz, kenyérkockák vagy kenyérszelet, buggyantott tojás kell hozzá. A kenyérre ráöntik a többi hozzávalót, majd a tetejére tesznek egy buggyantott vagy főtt tojást. A tengerparti változatokban egy halleves tetejére kerülnek a kenyérkockákat, és akkor fogyasztják, ha a kenyér megpuhult és megszívta magát.

Olaszország – Ribollita

Fotó: Shutterstock

Toszkán fogás, amit minden család más recept alapján készít. A ribollita tipikus téli étel, amit másnap, újra forralva fogyasztanak (a neve is ezt jelenti, hogy újramelegített). Legfontosabb összetevői a megmaradt, szikkadt kenyér, a cannellini bab és a szezonális zöldségek, például a kelkáposzta, a hagyma, a sárgarépa és a káposzta, de van, ahol befőzött paradicsom is kerül a levesbe. A zöldségeket együtt főzzük, ha ez megvan, jöhet bele a bazsalikom, az oregánó és a száraz kenyér.

Spanyolország – Porra antequerana

Fotó: Shutterstock

A spanyol paradicsomos levesekről mindenkinek először a gazpacho jut eszébe, pedig van egy sokkal laktatóbb és sűrűbb változat is Malagából. A porra antequeranát kenyérrel gazdagítják, majd főtt tojással és serrano sonkával tálalják. Ha két főre akarjuk elkészíteni, akkor a következőkre lesz szükségünk: 3 paradicsom, 1 kaliforniai paprika, 1 evőkanál almaecet, 1 gerezd fokhagyma, 1 vastag szelet kenyér, só, kevés olívaolaj, 2 főtt tojás vagy 2 szelet serrano sonka felkockázva. A sonkát és a tojást leszámítva mindent turmixoljunk össze és már kész is! Tálaláshoz tegyük a tetejére a sonkát és a tojást.

Olaszország – Pappa al Pomodoro

Fotó: Shutterstock

Szintén Toszkánából ered, és csupán paradicsompüré (passata), fokhagyma, olívaolaj, bazsalikom, fokhagyma, só, bors és pirított kenyér kell hozzá. A paradicsomot a fűszerekkel felforraljuk, pár percig főzzük, majd hidegen vagy forrón tálaljuk a kétszersült kenyérrel. Akkor fogyasszuk, amikor a kenyér jól megszívta magát.

AMI MÉG ÉRDEKELHET