5 exkluzív program és helyszín, ahová jó előre helyet kell foglalnunk

Ki korán kel, aranyat lel. Különösen igaz ez, ha utazásaink során olyan izgalmas élményekre vágyunk, amelyek csak keveseknek adatnak meg.

Az elmúlt időszak ingerszegény közegében felértékelődtek azok a programok, úticélok, amelyek különlegességüknél fogva egy életre szóló élménnyel gazdagítanak bennünket. Az alábbi exkluzív programokért komoly küzdelem folyik: hónapokkal előre szükséges regisztráció, várólisták, sorsolás, esetenként engedélykérés.

Sátorral a kanyonban

Fotó: Unslpash

A Colorado-folyó 1,7 milliárd éves kőzetrengetege évi ötmillió turistát vonz. A bátrabbak a Grand Canyon mélyén is sátrat verhetnek, ehhez viszont a nemzeti parkot felügyelő hatóság engedélyére van szükség. A kérelmet az előzetes útitervvel együtt faxon vagy postai úton nyújthatjuk be minimum négy hónappal az utazás előtt. Vigyázat, sivatagi környezetre kell felkészülni!

Skandináv újhullám

Fotó: Facebook

A világ legjobb éttermének kikiáltott koppenhágai Nomába minden hónap elején a három hónappal későbbi időpontokra lehet asztalt foglalni a weboldalukon, és percek alatt elkelnek a helyek. A degusztációs menüsorhoz a séf maga gyűjti az erdei alapanyagokat, gombák, virágok, fenyőrügy és zuzmó is kerül a gasztroturisták tányérjára.

Futók álma

Fotó: Getty Images

A világ legnagyobb futóversenyére, a New York Marathonra a profik szintidővel jelentkezhetnek, a jövő év január 15. és február 15. között regisztráló hobbifutók közül pedig sorsolással döntik el, ki állhat rajthoz 2022. november első vasárnapján. A metropolisz látványosságai mellett elhaladó versenyt egy olimpiákat idéző zászlós felvonulás előzi meg.

Barlangtúra Vietnámban

Fotó: Flickr/Brian Hancill

A világ legnagyobbjaként számon tartott vietnami Hang Sơn Đoòng barlang hatalmas belső tereit, 80 méter magas cseppköveit, földalatti folyója mentén kialakult dzsungelét mindössze évi ezer utazó fedezheti fel. A január és augusztus között látogatható barlangba most elindított foglalással egkorábban 2022. júniusában lehet lejutni. A négynapos kalandtúrához jó erőnlét szükséges.

Szerzetesek köztársasága

Fotó: Unsplash

Az ortodox kereszténység egyik székhelye, a Görögország északi részén található Athosz-hegyi független szerzetesi köztársaság napi 15–20 turistát fogad, és hónapokkal előbb kérvényezni kell a belépési engedélyt a Thesszalonikiben lévő zarándokhivataltól. A félszigetet nők és gyerekek nem látogathatják.

AMI MÉG ÉRDEKELHET