5 kitűnő úti cél lengyelországi nyaraláshoz

Történelmi városok, látványos erdők és hegyek, csodás természet és változatos programkínálat – ez mind Lengyelország!

gdansk
Fotó: Getty Images

.

Királyi Palota, Krakkó

Fotó: 123rf

A Wawel-palota (lengyelül: Zamek Królewski), azaz a királyi palota a középkori lengyel uralkodók rezidenciája volt, ma pedig művészeti galériájáról és múzeumáról híres. Az épületet a 14. században építették, eredetileg román stílusban. Ám gót jegyeket is hordoz, végül a reneszánsz korban újra hozzányúltak – többek között emiatt is különleges, hiszen az összes stílusjegyet felfedezhetjük rajta. A palota Zsigmond-tornyában található a kincstár, itt őrzik a lengyel királyok koronázási jelvényeit, 14-18. századi ékszereket, díszes kardokat. A múzeum Hedvig-Jagelló-termében a lengyelek nemzeti ereklyéje, a Szczerbiac (csorba kard) is látható, mely a 14. század óta a lengyel királyok koronázási pallosa.

Tengerszem-csúcs, Tátra

Fotó: Getty Images

A Tengerszem-csúcs (szlovákul és lengyelül Rysy a neve) a Magas-Tátra hegycsúcsának egyike, amely 3 oromból áll, ebből 2 Szlovákiához tartozik, egy Lengyelországhoz, utóbbi 2499 méter magas. Rengeteg útvonalon juthatunk fel a hegyre, a legnépszerűbb a lengyelországi túraút. Ezen a vonalon nyáron több száz ember is megfordul naponta, hogy láthassa a csodás tájat és a két mélykék tengerszemet. A terület nyáron a kellemes hegyi hőmérséklettel, ősszel a színpompás lombokkal, télen a havas tájjal vonzza a turistákat.

Ogrodzieniec-vár, Podzamcze

Fotó: 123rf

A Krakkóhoz közeli 515 méter magas dombon áll ez a középkori vár, amelyet a 14. századi megépítése óta többször is átépítettek. A lengyelek Vár-hegynek is nevezik a dombot (lengyelül: Góra Zamkowa), ahol 2019-ben forgatták Henry Cavill főszereplésével a Vaják című sorozatot. Az első erőd ezen a helyen a 12. században épült fából és földből, ebből adódóan nem is volt tartós: 1241-ben a tatárjárás alatt lerombolták. A 14. században gótikus vár épült a sziklákkal körülvett területen, az erődöt erős várfalakkal erősítették meg, ezért is áll még ma is a palota.

Tátrai Nemzeti Park

Fotó: 123rf

A Tátrai Nemzeti Park az UNESCO bioszféra-rezervátumai közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a világon egyedülálló flóra és fauna található ott. Akár gyalogtúrára készülünk, akár bicikliznénk, jól járunk, mert a patakokban és tavakban gazdag parkban 600 turistaösvény és 16 jelölt és karbantartott kerékpárút találhatót. A hegyi tavak nagy része egykori gleccsertó, az alacsonyabb területeken pedig morénatavakban csobbanhatunk vagy csónakázhatunk. A legnagyobb és talán legszebb tó, a Halas-tó, amely Łysa Polanától néhány kilométerre található.

Gdansk óvárosa és a kikötő

Fotó: Getty Images

Gdansk természeti adottságai és történelmi múltja miatt Európában is egyedülállónak számító programkínálatot ígér. Lengyelország hatodik legnagyobb városában közel félmillióan laknak, az óvárosi része olyan, mintha Prágát és Amszterdamot ötvözték volna – csatornái, a történelmi épületek magával ragadóak, de érdekes látványosság a város kikötője is. Sőt, a Balti-tenger is rengeteg sportolási és pihenési lehetőséget tartogat. A város a 7. század óta ott áll, igaz akkor még halászfalu volt, ahol a hallal és a kézműves termékekkel kereskedtek, ám közel 300 év alatt annyit fejlődött, hogy a 10. századtól már a pomerániai hercegség megerősített vára volt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET