5 locuri uimitor de frumoase, dar mortale din lume

Există părți ale planetei pe care mai bine le lăsăm naturii...

Foto: Getty Images


Din Statele Unite până în Bolivia și Turkmenistan, Pământul nostru este plin de locuri speciale, dar foarte periculoase.

​Death Valley,  SUA

Foto: Getty Images

Mulți oameni se întreabă dacă există un loc în care practic poți doar să mori, însă... de ce se organizează special în această zonă o cursă de alergare? Cel mai cald loc din Statele Unite și totodată pe de Pământ este Death Valley - un nume elocvent care înseamnă Valea Morții. Iar numele nu este deloc departe de realitate. În general sunt +56 grade Celsius și în orice moment poate cădea o stâncă pe capul nostru din munții din jurul văii. Parcul Național Death Valley nu este închis turiștilor, iar o dată pe an aici se ține cea mai obositoare cursă de pe planetă.

LACUL NATRON, TANZANIA

Foto: Getty Images

Datorită fluxului de lavă vulcanică, apa extrem de sărată a Lacului Natron este plină de un compus alcalin care poate conserva substanțele organice și anorganice într-un timp foarte scurt. Acest compus a fost folosit și de egipteni pentru ca mumiile să-și mențină forma pentru totdeauna. Așa că nu mai este greu să deducem ce s-ar întâmpla cu noi dacă accidental ne-am scălda în lac. În mod surprinzător însă, există un animal care își crește puii pe malul Lacului Natron: flamingo. Atât pielea, cât și ciocul acestei păsări s-au adaptat la condiții, fiind capabile să filtreze apa sărată – lângă Lacul Natron pot cloci liniștite, fără să se teamă de hiene.

​Mount Washington, SUA

Un munte mic, dar puternic. Mount Washington, muntele cu cea mai mică întindere din America și cu o înălțime de 1916 de metri, este și cel mai periculos, în ciuda faptului că acest continent abundă în locuri nu tocmai sigure. Potrivit indienilor, formațiunea naturală care se ridică lângă râul Mississippi este locul în care trăiau marile spirite. Din această cauză, muntele sacru a fost vizitat foarte rar. Nu întâmplător, clima de pe Mount Washington nu este prea confortabilă. Pe lângă temperatura care ajunge deseori și până la –40 de grade Celsius, aici au fost înregistrate cele mai puternice vânturi din lume, de 372 km/h. Este inutil să spunem că această mișcare a aerului nu este deloc ideală pentru alpinism sau drumeții. Totuși, practicanții de sporturi extreme îl vizitează, asumându-și riscul.

POARTA IADULUI, TURKMENISTAN

Foto: Getty Images

La 260 de kilometri de capitala turkmenă se află cel mai mare crater arzător din lume. Acesta, spre deosebire de majoritatea locurilor înfricoșătoare, nu este o formațiune naturală, ci rezultatul unei erori umane. În 1971 s-a descoperit o peșteră plină cu gaze naturale în deșertul Karakum și s-a decis explorarea acesteia. În timpul forării s-a prăbușit pământul, îngropând sub el întreaga sondă. Geologii au incendiat peștera prăbușită pentru a opri scurgerea gazelor toxice – sperând ca în câteva zile să ardă tot materialul din interior. Au calculat greșit: datorită câmpurilor extinse de gaze, craterul – împreună cu două cratere prăbușite între timp – arde încă și în zilele noastre. Zona atrage foarte mulți turiști, chiar dacă poate fi vizitată numai în încălțăminte specială ignifugă și solul se poate prăbuși oricând, sub oricine.

PARCUL NAȚIONAL MADIDI, BOLIVIA

Foto: Getty Images

În general, vizitarea unei păduri tropicale nu este o excursie lipsită de pericole: aici sunt prădători, șerpi și păianjeni veninoși. Există locuri în care nu doar tigrii sau un anaconda reprezintă un pericol pentru cei care trec pe acolo, dar și plantele în sine și insectele aparent inocente. Parcul Național Madidi este una dintre cele mai frumoase și mai bogate păduri primitive din lume, unde se găsesc 11% din speciile de păsări ale Pământului. Pe lângă păsări frumoase, trăiesc aici și plante otrăvitoare, insecte care provoacă reacții alergice, paraziți care se cuibăresc în răni și stomac, precum și bacterii carnivore cu adevărat periculoase.

AMI MÉG ÉRDEKELHET