5 prăjituri festive de pe întregul mapamondul

Dacă e Crăciunul, de lângă brad și cadouri la noi nu poate lipsi nici mireasma cozonacilor. Însă fiecare popor are propriul său desert de sărbătoare.

Foto: Shutterstock

Sărbătorile sunt acele ocazii în care felurile de mâncare sunt pregătite din cele mai speciale ingrediente, în întreaga lume. Acest lucru este valabil mai ales pentru deserturi, condimentate cu specialități locale, pregătite cu fructe confiate și unt.

Mantecado

Foto: Getty Images

Fursecurile sunt o parte esențială a sărbătorilor mediteraneene, iar un lucru interesant legat de mantecado-urile spaniole este că denumirea lor provine din expresia „untură de porc”. Astăzi, se fac mai multe versiuni ale fursecului, folosind și unt integral sau în amestec cu ulei de măsline – pe lângă sau chiar în locul unturii de porc.

Sufganiot

Foto: Getty Images

Există locuri în care sezonul gogoșilor începe mai devreme, iar desertul din aluat dospit, prăjit în ulei ajunge pe masă în timpul sărbătorilor de iarnă. În Israel, Hanuka este sărbătorită cu o delicatesă numită sufganiot, fiind servită exact la fel ca și gogoșile noastre: cu gem sau budincă și nelipsitul zahăr pudră.

Christstollen

Foto: Pixabay

Printre deserturile tradiționale de Crăciun, versiunea sezonieră a lui Stollen – numită Christstollen, a câștigat o poziție stabilă în ultimii ani. Nu este întâmplător, deoarece printre ingredientele sale se numără marțipanul, semințele și fructele uscate.

Bibingka

Foto: Getty Images

De Crăciun totul este permis, lucruri care nici nu ne trec prin minte într-o zi obișnuită, cum ar fi o prăjitură la micul dejun. De sărbători, pe insulele Filipine se pregătește un desert tradițional din făină de orez sau manioca și lapte de cocos – numit bibingka, care ține de foame până la orele amiezii.

Panettone

Foto: Wikimedia

Există ingrediente de bază clasice cu care sigur nu dăm greș de Crăciun. Desigur, italienii le cunosc bine pe acestea – și creează binecunoscutul panettone, bogat în unt, vanilie și o combinație de fructe uscate și confiate.

AMI MÉG ÉRDEKELHET