5 különleges európai múzeum – mutatjuk, miért ne hagyd ki őket!

Valószínűleg még nem halottál ezekről a múzeumokról, pedig nagyon érdekesek – van, amelyik családi programnak is kitűnő!

Európa történelme és kultúrája igen gazdag, éppen ezért az öreg kontinens nagyon sok olyan múzeummal rendelkezik, amelynek egyedülálló vagy rendkívül változatos a tárlata. Párizs, London, Amszterdam, Stockholm, Odense vár téged!

H.C. Andersen Hus (Odense)

Fotó: H. C. Andersen Hus

Dánia legújabb múzeuma Hans Christian Andersen dán író alkotásait ünnepli. A H. C. Andersen Hus az író szülővárosában, Odense-ben található, a múzeum különlegessége, hogy a látogatóktól azt kérik, hogy a tárlat bejárása alatt a saját kreatív meséjüket, történetüket alkossák meg. A földalatti galériában interaktív kiállításon vehetünk részt: a műalkotásokat különleges építészeti technikákkal, fényjátékkal, zenével, képekkel teszik izgalmassá.

Vasa Múzeum (Stockholm)

Fotó: Facebook

A svédországi Vasamuseetben megnézhetjük a hatalmas Vasa hajót, amely 1628. augusztus 10-én süllyedt el, de hihetetlenül ép formájában állították ki. A 69 méter hosszú és 48,8 méter magas, fafaragványokkal díszitett, 64 ágyúval rendelkező hadihajót darabokban hozták felszínre 1961-ben és a restaurátorok, archeológusok újra felépítették. A múzeum nemcsak azt mutatja be, milyen lehetett abban a korban élni, amikor a hajót építették, de az egész kutatási folyamatot is végigkövethetjük.

Old Operating Theatre Museum and Herb Garret (London)

Fotó: Facebook

A londoni orvosi-egészségügyi múzeum egy templomtoronyban található, ahol szűk csigalépcső vezet a műtőbe. 1956-ban fedezték fel a szinte érintetlen műtőt, amely 1822-ből származik. Akkoriban még érzéstelenítés nélkül műtöttek, a gyógynövények voltak a gyógyszerek. A hátborzongató múzeum a Guy's and St. Thomas Kórház közelében található, a St. Thomas Streeten.

Nemo Természettudományi Múzeum (Amszterdam)

Fotó: Facebook

Az ötemeletes amszterdami Nemo Múzeumban mindent megtanulhatnak a gyerekek a fényről, hangról, elektromosságról, robotokról vagy az építkezés fizikájáról. A 12 éven felüli gyerekeket egy külön emelet várja, ahol az emberi test biológiájába vezetik be a fiatalokat, beleértve a társas érintkezést és a pszichológiát is. Az interaktív kiállítás nagyon profin szólítja meg az ifjabb generációt.

Musée des Égouts (Párizs)

Fotó: Facebook

Elsőre bizonyára bizarrnak tűnik az ötlet, ám a tárlat tényleg nagyon érdekes: Párizs föld alatti csatornaalagút-hálózatában a Musée des Égouts-ban egy szennyvízelvezető munkás nyomdokaiba léphetünk, aki mindent megtud az ipari szennyvízelvezetésről, a környezetről és az ökológiáról. Egy ilyen látogatás után egészen biztosan mást fogunk gondolni a vízszennyezésről és hogy mennyire fontos része a nagyvárosi létnek a jó szennyvízelvezetés.

AMI MÉG ÉRDEKELHET