5 muzee speciale din Europa și motivele pentru care nu trebuie ratate!

Probabil că nu ai auzit încă de aceste muzee, dar sunt foarte interesante – unele dintre ele fiind perfecte și pentru programe de familie!

Istoria și cultura europeană sunt extraordinar de bogate, motiv pentru care bătrânul continent are multe muzee cu exponate unice sau extrem de diverse. Parisul, Londra, Amsterdam, Stockholm sau Odense ne așteaptă!

H.C. Andersen Hus (Odense)

Foto: H. C. Andersen Hus

Cel mai nou muzeu din Danemarca celebrează lucrările scriitorului danez Hans Christian Andersen. H. C. Andersen Hus se găsește în orașul său natal, Odense, caracteristica specială a muzeului fiind că vizitatorii sunt rugați să-și creeze propriul basm sau poveste creativă în timp ce vizitează expoziția. În galeria subterană, putem participa la o expoziție interactivă: operele de artă sunt făcute și mai interesante cu tehnici arhitecturale speciale, jocuri de lumină, muzică și imagini.

Muzeul Vasa (Stockholm)

Foto: Facebook

În Vasamuseet din Suedia putem vedea imensa navă Vasa, care s-a scufundat în data de 10 august 1628, dar este expusă într-o formă aproape intactă. Nava de război lungă de 69 de metri și cu o înălțime de 48,8 metri, decorată cu sculpturi în lemn și echipată cu 64 de tunuri, a fost scoasă la suprafață în bucăți în 1961 și reconstruită de restauratori și arheologi. Muzeul nu arată doar viața în epoca în care nava a fost construită, dar putem urmări și întregul proces de restaurare.

Old Operating Theatre Museum and Herb Garret (London)

Foto: Facebook

Muzeul medical și de sănătate din Londra este situat într-un turn de biserică cu o scară îngustă în spirală, care duce la sala de operație. Aproape neatinsă, această sală de operație care datează din 1822 a fost descoperită în 1956. Pe vremea aceea, se opera încă fără anestezie, plantele medicinale fiind singurele medicamente. Muzeul înfiorător este situat lângă Spitalul Guy's and St. Thomas, pe St. Thomas Street.

MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII NEMO (Amsterdam)

Foto: Facebook

În Muzeul Nemo cu cinci etaje din Amsterdam, copiii pot învăța totul despre lumină, sunet, electricitate, roboți sau fizică. Copiii de peste 12 ani sunt așteptați la un etaj diferit, unde sunt introduși în biologia corpului uman, inclusiv interacțiune socială și psihologie. Expoziția interactivă abordează tânăra generație într-o manieră foarte profesionistă.

Musée des Égouts (Paris)

Foto: Facebook

La început, ideea poate părea bizară, dar expoziția este într-adevăr foarte interesantă: în Musée des Égouts din rețeaua subterană de tuneluri de canalizare ale Parisului putem călca pe urmele unui muncitor de canalizare care învață totul despre canalizarea industrială, mediu și ecologie. După o astfel de vizită, cu siguranță ne vom gândi altfel la poluarea apei și la importanța unor sisteme bune de evacuare a apelor uzate în viața metropolitană.

AMI MÉG ÉRDEKELHET