5 különlegesen romantikus úti cél a világon

Nemcsak Párizs, Róma vagy Velence jöhet szóba, ha romantikus utazásra vágyunk!

Földünk szerencsére telis tele van olyan csodás helyekkel, amelyek azonnal belopják magukat a szívünkbe.

Bosznia-Hercegovina

Fotó: Shutterstock

A Balkán-félsziget nyugati oldalán fekvő ország Európa egyik rejtett kincse. Közvetlen a horvát határ közelében található Kravica-vízeséstől a lélegzetünk is eláll. A közelben számos kemping közül válogathatunk, és rengeteg természeti látnivaló vár ránk. Medjugorje városa igazi zarándokhely, ami arról híres, hogy 1981-ben néhány fiatal jelenést látott. Azóta a Szent-Jakab plébániatemplomot több ezren keresik fel évente, akárcsak a hét méter magas, Feltámadt Krisztus szobrot. Bosznia-Hercegovinában található a Dervis House, a vízparti sziklákra épített tekke (történelmi szufi kolostor) mauzóleummal és régi törökfürdővel. És nincs ember a világon, aki ne szeretne bele azonnal Počitelj városába – a keleti stílusú város ENSZ világörökség listáján is szerepel, ahol minden ugyanolyan állapotban várja a turistákat, mint néhány száz éve. Ha Bosznia-Hercegovinában járunk, akkor nem szabad kihagynunk az újjáépített és a délszláv háború szimbólumává vált mostari Öreg hidat sem. A háború alatt lerombolták a világörökséget és 2004-ben építették újra.

Udaipur, India

Fotó: Shutterstock

A rádzsasztáni Udaipurt többen India legromantikusabb helyének tartják. Csillogó tavak, paloták és hihetetlen ételek kombinációja vonzza a párokat, akik valami különlegesre vágynak. A Pichola-tavon érdemes csónakázni egyet, onnan egy teljesen más arcát láthatjuk a városnak. A Fateh Sagar-tó Udaipur legnagyobb tava sétánnyal, bazárral és tóparti éttermekkel. A Shaimana étterem a Hotel Sarovar tetején, a Pichola-tó mellett található, a városi palotára és a Gangaur Ghatra nyíló kilátással várja a vendégeket. Nem szabad kihagyni egy könnyű sétát az illatozó virágok mellett a Gulab Bagh-ban, ahol XIX. századi szökőkutak, szobrok, játékvonat és még az állatkert is található.

Ljubljana, Szlovénia

Fotó: Pixabay

Szlovénia fővárosa könnyű fordításban annyit jelent, hogy szeretet. Már ez is sokat elárul a szűk utcáiról, nagyszerű építészeti csodáiról, a sok zöldterületéről híres városról, ami 2016-ban az Európa Zöld Fővárosa címet is elnyerte. Nincs is romantikusabb program annál, mint az ország második legnagyobb természetes tava, a Bledi-tó mellett kéz a kézben sétálgatni, elmerülni a csillogó víz tükrében. Ha pedig már arra járunk, keressük fel a Vintgar-szurdokot, amely a Radovna folyó mentén húzódik. Kanyargós utak a sziklafalak mellett, a végén pedig egy 16 méter magasból zúduló vízesés koronázza meg a kirándulást. Ljubljanában kitűnő éttermeket kereshetünk fel: közülük talán a legkiemelkedőbb a 13 emeletes Nebotičnik toronyházra nyíló kilátással bíró Marley and Me, ahol elképesztően finom hamburgereket és borokat kínálnak.

Verona, Olaszország

Fotó: Unsplash

Ez az olasz város nem csupán Júlia híres erkélyét kínálja fel nekünk. Itt van például Európa legrégebbi könyvtára, amely Kr.u. 517-től datálódik, kéziratok és az illusztrált kódexek egyedi gyűjteményével. Az Osteria a la Carega nem egy tipikus turista látványosság. A folyóhoz közeli utcában található hely régóta zenészek, művészek és diákok kedvenc találkozóhelye. Kiváló a borválaszték, főleg a szomszédos Valpolicella és Soave dűlőiből érkeznek, de kézműves sörök és koktélok, valamint a prosecco helyett a helyi pezsgő, a Durello is kapható. Innen vezetett kerékpártúrákat is szerveznek ebéddel és persze finom borokkal. A hónap első vasárnapján hatalmas régiségpiac veszi hatalmába Soave meredek utcáit.

Lisszabon, Portugália

Fotó: Shutterstock

Portugália fővárosa könnyen elérhető úti cél, és egyre több szerelmes keresi fel. Mindenkinek erősen ajánlott, aki ugyanúgy vonzódik a történelem és a kultúra csodálatos egyvelegéhez, mint az ízletes falatokhoz, pezsdítő programokhoz. A Feira da Ladra bolhapiacon minden megtalálható: zokniktól a használt könyveken át a vintage selyemkendőkig – minden kedden és szombaton tart nyitva. A Loco haute cuisine éttermet Alexandre Silva séf üzemelteti, akinek neve egybeforrt a formabontó, isteni ételekkel. Érdemes előre asztalt foglalni, mert sokan szeretnék megízlelni az avantgárd konyha egyedi finomságait. Az 1782-ben alapított Martinho da Arcada kávézóban most is remek kávékat és gyorsételeket szolgálnak fel, érdemes betérni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET