Világkonyha: 5 híres és nagyon finom szendvics

Fogyasztjuk hidegen és melegen, terített asztalnál ráérősen, illetve két találkozó között sietősen. A szendvics sikere nem csak annak köszönhető, hogy nem kell hozzá evőeszköz.

Fotó: Unsplash
18. századi kialakulása óta a szendvics a gasztronómia szerves részévé vált, manapság pedig reneszánszát éli. Bárhol járunk, biztosan megtaláljuk a helyi változatát egy sarki bódéban vagy egy felkapott kávézó teraszán. Lássunk néhány kötelező kóstolnivalót a nagyvilágból!

Dánia – SMØRREBRØD

Fotó: Shutterstock

A skandináv szendvics jelentése „vajas kenyér”. A vajazott rozskenyérre különböző feltéteket tesznek: főtt tojás, pácolt hering, de akár egy szelet sült marhahús is kerülhet rá. Csírák, zöldségek és dresszingek teszik igen látványossá.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – REUBEN

Fotó: Shutterstock

Ez az amerikai klasszikus rozskenyérből, vékonyra szelt, sózott marhahúsból, savanyúkáposztából és ementáliból áll, orosz szósszal meglocsolva, ropogósra sütve. Az ötletet általában a New York-i Reuben étteremnek tulajdonítják, de mások szerint egy nebraskai fűszeres a „feltaláló”.

FRANCIAORSZÁG – CROQUE MONSIEUR/MADAME

Fotó: Shutterstock

Az urak, illetve a hölgyek szendvicse viszonylag fiatal, 20. századi találmány. Az előbbihez a sonkás, sajtos szendvicset tojásba mártva, ropogósra sütik. Utóbbinak tükörtojást helyeznek a tetejére, így női kalapra emlékeztet.

​LIBANON – SAVARMA

Fotó: Pixabay

Ebből alakult ki az Európa-szerte ismert gyros és döner kebab, neve pedig az arab „forgatni” szóból ered. Készítik csirkéből, marhából és bárányból; a levágott húsdarabokat zöldségekkel teli laposkenyérbe csavarják és tahinis, chilis öntettel fűszerezik.

​VIETNÁM – BÁNH MI

Fotó: Pxhere

Ahogy a pho leves, ez is francia hatásra terjedt el a gyarmati időkben. A helyiek saját alapanyagaikkal töltötték meg a baguette-tet: banánlevélbe tekert sertéssonka került bele, pácolt répával és retekkel, korianderrel és majonézzel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET