5 țări minunate în care merită să ne retragem la pensie

Există unele țări care oferă reduceri speciale pentru asta!

Fie că este vorba de pensionare anticipată sau nu, este visul multora să se retragă în paradisuri din străinătate în astfel de momente.

Panama

Foto: Unsplash

Cei care doresc să-și petreacă acolo anii de pensionare, primesc viza specială Panama Pensionado. Țara cu climat tropical din America Centrală este grozavă pentru cei care vor să evite frigul, și se estimează că 20-30 de mii de americani trăiesc deja aici, printre localnici. Viza acționează aproape ca o broșură de cupoane - la achizițiile casnice putem economisi impozite în valoare de 10 mii de dolari pe an și în fiecare al doilea an putem cumpăra o mașină nouă fără taxe, dar există reducere și pentru costurile energiei și transportul public. Singura condiție este să dovedim că avem o pensie până la sfârșitul vieții sau un venit lunar fix care depășește 1.000 de dolari.

​Grecia

Foto: Unsplash

Viza de Aur există din 2013 în Grecia, oferind un permis de ședere de cinci ani pentru orice persoană care investește un minim de 300 de mii de dolari în imobiliare locale. După cinci ani, dacă deținem încă proprietatea, se poate solicita prelungirea, iar după șapte ani o însoţeşte şi cetăţenia. Și mai importante pentru cetățenii UE sunt stimulentele fiscale ce îi așteaptă pe cei stabiliți aici. Dacă venitul nostru (cum ar fi pensia) este impozitat aici, trebuie să plătim doar un impozit adițional de 7%.

Malaysia

Foto: Unsplash

Programul Malaysia My Second Home nu ne cere să fim cu adevărat pensionari, însă nu putem accepta un job prin care să luăm un loc de muncă de la un malaezian. Cetățenia nu este promisă, numai o viză pe 10 ani cu posibilitate de prelungire, și pentru mulți contează că în Malaysia nu există taxă de moștenire. Șederea necesită o pensie lunară minimă de 2.500 de dolari și 85 de mii de dolari în active non-imobiliare, din care o parte obligatoriu în bănci locale.

​Nicaragua

Foto: Unsplash

Nicaragua nu îi atrage doar cu jungle luxuriante, vulcani și lacuri frumoase pe cei care doresc să se stabilească aici. Participanții la programul lor de stabilire de cinci ani pot importa gratuit o gamă de bunuri și pot construi fără să plătească TVA. Pentru asta trebuie doar să avem peste 45 de ani și un venit pasiv de 600 de dolari.

Filipine

Foto: Unsplash

Încă un paradis tropical! Nu întâmplător este foarte populară Asia de Sud-Est printre cei care caută locuințe pe termen lung, regiunea fiind caracterizată de mediu natural minunat, climă plăcută, bucătărie exotică și oameni amabili. În acest sens, există mai multe programe disponibile în Filipine, și nu doar pentru pensionari – programe care implică importuri fără taxe vamale, oportunități de muncă și studii, precum și o mulțime de scutiri fiscale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET