5 tipp fúziós utazáshoz – kaland és pihenés egyszerre

Angolul „town and out" fantázianévvel illetik azokat a vakációkat, amikor az utazást két részre osztják: egy pörgős városi kiruccanásra, majd egy nyugodt, vidéki lazulásra.

firenze toszkana
Fotó: Getty Images


A vírushelyzet tavaly felgyorsította a fúziós utak tendenciáját – a legtöbb turista nem érezte teljesen biztonságban magát a városok tömött teraszain, strandjain vagy éppen a múzeumokban. Hogy az utazási élmény ne csorbuljon, jött a felismerés, hogy egy pár napos városnézés után, érdemes inkább a vidék, a zöld és a nyugalom felé venni az irányt.

Fotó: Unsplash

2020-ban a Time Out magazin felmérést készített arról, milyen nyaralásra vágynak az emberek. A válaszadók egyötöde azt jelölte meg, hogy ugyanannyira vágyik városi programokra, mint vidéki kirándulásokra. Szerencsére a város és a természet fúziója egy nyaraláson nem lehetetlen kihívás – erre adunk most néhány ötletet.

Barcelona és Montseny

Fotó: Getty Images

Barcelonában a rengeteg látnivaló, a lenyűgöző építészet, a piac, a tapasbárok és a tengerpart után pedig célba vehetjük a közeli hegyeket. Montseny tökéletes kirándulóhely egész évben, de valószínűleg ősszel a legszebb, mert a lombok vörösen-sárgán izzanak a tájban. A sűrű erdő, a vízesések és a kis tó a Montseny Nemzeti Parkban remek menedéket nyújt ahhoz, hogy kipihenjük a katalán főváros forgatagát. A parkot az UNESCO 1987-ben bioszféra-rezervátumnak minősítette.

Isztambul és Büyükada

Fotó: Getty Images

Büyükada utcái

Ha bejártuk Isztambul óriás bazárját, megcsodáltuk a legszebb mecseteket, akkor jöhet a Márvány-tengerben Büyükada sziget, amely csal fél óra a szárazföldtől. Az 5 négyzetkilométeres szigetről kitiltották a motoros járműveket, vagyis kizárólag biciklivel és lovaskocsival lehet közlekedni. A burjánzó növényzet, a bizánci és oszmán időkből fennmaradt épületek és a gyönyörű panoráma miatt érdemes 1-2 napot rászánni.

Firenze és Chianti

​Fotó: Getty Image

Firenzére legalább szánjunk 5 napot, érdemes minden zegzugát kiélvezni, több étterembe, múzeumba is ellátogatni, átérezni a Medici-korszak hangulatát. És ha már a toszkán régió fővárosában vagyunk, adja magát, hogy bejárjuk a hegyes-dombos környéket. A Chianti-hegység például remek célpont, ahol borkóstolókra is bejelentkezhetünk, nappal pedig nagyokat túrázhatunk a szőlők, olajfaligetek mentén és lepihenhetünk az öreg gesztenyefák árnyékában.

Párizs és Boucles de la Seine Normande 

Fotó: 123rf

Miután magadba szívtad Párizs utcáinak látványát, megnéztél néhány szuper kiállítást, hangulatos kávézókban lazultál és szép parkokban sétáltál, akkor indulj el Normandia felé egy kis friss levegőért! A Boucles de la Seine Normande Nemzeti Park egy az egyben visszaadja a vidéki Franciaország hangulatát: a Szajnát mentén hagyományos pajtákat, régi szélmalmokat, több száz éves kolostorokat is láthatunk.

Lisszabon és Comporta

Fotó: 123rf

Comporta tengerpartja

Nem mintha a portugál fővárost meg lehetne unni, de ha mégis kalandoznánk egy kicsit városon kívül, akkor Comporta tökéletes tengerparti pihenést ígér. Ez az egykori halászfalu csak egy óra Lisszabonból, és érdemes autóba ülni érte, mert megnézhetjük Európa egyik legszebb és leghosszabb tengerpartját, és hamar ráébredhetünk, hogy Portugália városainál már csak a természeti adottságai gyönyörűbbek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET