Túraetikett öt pontban

Az erdőben és a hegyekben is vannak fontos szabályok, szokások, amiket illik betartani.

Fotó: 123rf


1. Kutya jöhet?

Fotó: Unsplash

A kutyánkkal kirándulni plusz öröm, a munkával, kötelezettségekkel töltött hétköznapok után alig várjuk, hogy kedvencünkkel a szabadban lehessünk.Az utóbbi időben egyre több eb van szabadon az erdőkben, mezőkön, hegyekben, folyóparton. A békés együttélés érdekében sokkal jobban figyeljünk rájuk, erdőben is legyen nálunk póráz, hogy kényelmesen tudjunk vele sétálni, ha egy agresszívebb kutya jön szembe, vagy ha valaki megijedne a mi állatunktól.

2. Csak egy slukk

Fotó: Unsplash

Alapvető, hogy dohányozni egyáltalán nem illik az erdőben és nem is jó ötlet, hiszen tiszta tüdővel könnyebb bírni a szinteket. Ha pedig mégis rágyújtottunk egy elhagyatott helyen, semmiképp se dobjuk el a csikket, inkább legyen nálunk egy kis tároló, amiben elvihetjük a következő szemetesig. Persze, a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem gyújtanánk rá...

3. Futók és terepbiciklisek

Fotó: 123rf

Ne várjuk el, hogy minket, lassaban haladókat engedjenek el a gyorsabban sportolók. Ugorjunk vagy álljunk félre, ha terepfutók és kerékpározók útvonalán járunk, mert túrázóként illik minden gyorsabban haladót elengedni, futót és sétálót egyaránt. Vagyis keskeny ösvényen figyeljünk magunk mögé is, széles úton pedig tartsunk jobbra.

4. Jó napot kívánok!

Fotó: 123rf

Alapvetőnek tűnik, pedig nem az! Minél távolabb megyünk a várostól, annál inkább köszönnek és visszaköszönnek a túratársak. Mindegy, hogy 2 emberrel találkozol a kiránduláson vagy 32-vel, mindenképp köszönj a szabadban az idegeneknek is.

5. Szeméttel a kukáig

Fotó: 123rf

Az nyilvánvaló, hogy útközben nem szórunk el semmit. Nehezebb a kérdés a bokrok meglátogatásánál: ha lehet, egy nejlonzacskóban vigyük magunkkal a használt papírzsebkendőket a legközelebbi kukáig. Ha azonban ez valamiért nem kivitelezhető, fedjük be földdel, levelekkel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET