5 mesés németországi kastély

Nemcsak királyi családok éltek kastélyokban, hanem olyan gazdag előkelőségek, lovagok, akik státuszszimbólumként tekintettek palotájukra. Így bőven akad olyan kastély, amelyet érdemes felkeresni Németországban.

Fotó: Pixabay
Németország egykor mintegy 25 000 kastélynak adott otthont, ám mára a paloták 60%-a maradt fenn.

.

Wartburg vára

Fotó: Shutterstock

A normann kastély ügyesen el van rejtve a kíváncsi szemek elől, hiszen csak egy sűrű erdőn átvágva lehet megközelíteni a meredek domb tetején elterülő erődítményt, de aki nem szeretne sokat gyalogolni, busszal, nyaranta pedig szamárháton is beveheti. Wartburg vára az egyik legjobb állapotban fennmaradt palota, amely közel 1000 éves múltra tekint vissza. Luther Márton állítólag hat hetet töltött ebben az Eisenach városa melletti várkastélyban, amikor éppen az Újszövetség németre fordításán dolgozott, és több mint 300 évvel később Wagner itt komponálta a Tannhäuser operát.

Schloss Elmau

Fotó: Shutterstock

Az Alpokban található építmény nagy része egy 2005-ben bekövetkezett tűzvész következtében megsemmisült, de a helyiségeket azóta sikerült helyreállítani. Az utazók – különösen a családosok – gyakran egész hetes nyaralást is terveznek ide, hiszen a helyszínen két világszínvonalú gyógyszálló található, éttermekkel, jógatermekkel, törökfürdővel, szabadtéri medencékkel, koncertteremmel, illetve vezetett túrákra is be lehet nevezni.

Sababurg-kastély

Fotó: Shutterstock

A reinhardswaldi, borostyánnal borított, rózsabokrokkal tarkított kastély a Tierpark, Európa legrégebbi ősvadon parkja mellett található, ahol 80 különböző faj él, köztük bölények, vadlovak, de még pingvinek is. Az 1334-ben épített kastélyról az 1800-as években terjed el, hogy Csipkerózsika itt aludta 100 éves álmát, mielőtt a herceg csókja felébresztette volna – a Grimm-testvérek is innen merítették a mese ötletét. A kastélyban 2018 óta kiterjedt felújítások zajlanak, ám ettől függetlenül a vendégek beléphetnek a rezidencia udvarába, és a napozóteraszról megcsodálhatják a mesebeli kilátást.

Schwerini kastély 

Fotó: Shutterstock

A neorenenszánsz palota a Schwerini-tó belsejében lévő szigeten épült, és csupán egyetlen híd köti össze a szárazfölddel. Az első feljegyzések Schwerinről 793-ból származnak, amikor a katonák erődként használták, bár a ma látogatható kastély csak 1857-ben épült II. Frigyes Ferenc herceg megbízásából. A nagyhercegek és porosz tisztek helyett ma a tartományi parlamentnek ad otthont, valamint múzeumként is koncerthelyszínként is működik. Lenyűgöző barokk kert veszi körül az várpalotát, illetve egy pálmaház és egy malom is helyet kapott benne.

Neuschwanstein kastély

Fotó: Shutterstock

Ma a bajorországi Neuschwanstein kastély a világ egyik leglátogatottabb kastélya, kétszintes tróntermével és díszesen berendezett szobáival évente több mint 1,5 millió turistát vonz. A sziklaparti palotában két hatalmas bálterem és egy mesterséges fedett barlang is található. Eredetileg az 1800-as évek közepén II. Lajos király rendelte meg az épületet, hogy az ideális (vagy legalábbis a számára ideális) középkori mesebeli kastélyt képviselje. A saját fantáziájába belemerült herceg építész szakember helyett egy színházi díszlettervezőt fogadott fel a tervezésre. Az építmény ma is koronaként ragyog a komor bajor Alpok domborulatai között.
AMI MÉG ÉRDEKELHET