Ezért jó ötlet a spontán utazás – 6 érv a last minute kalandok mellett!

Ha hosszan tervezgető, sokáig kutató, számolgató utazó vagy, most eláruljuk, miért jó olykor hirtelen ötlettől vezérelve utat foglalni.

Fotó: Unsplash

A last minute utazás rugalmasságot követel és nyitottságot, és igen, nem biztos, hogy éppen a listád élén szereplő helyekre jutsz el így, de hidd el, utólag ezt cseppet sem fogod bánni, mert hazaérve csak az élmények és a feltöltődés érzése marad meg. Tévhit, hogy a spontán utazás sokba kerül, éppen az a lényege, hogy megragadsz vissza nem térő ajánlatokat!

CSALÓDÁS NÉLKÜL

Amikor évekig tervezgeted az álomutazást, rengeteg vággyal, elvárással indulsz el, ami ahhoz vezethet, hogy csalódnod kell, ha nem minden tökéletesen alakul vagy nem olyan a program, ami az álmaidban szerepelt. Ha hirtelen ötlettől vezérelve indulsz a kalandra, feltehetően kevesebb programot sűrítesz be a pár napos útba, és így jobban át tudod adni magad az élménynek, nem aggódsz, hogy mi marad ki, inkább örülsz, hogy mi fért bele a kiruccanásba. Hallgass a megérzéseidre és csináld azt, amihez a leginkább kedved van!

SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS

Ha eddig mindent túlszerveztél, akkor meglepő lehet egy lazább, spontánabb utazó-én, hiszen talán olyan dolgokat próbálsz ki, amit eddig nem. Eddig olyan típus voltál, aki már fél évvel utazás előtt tudtad, mit fogsz enni a nyaralás második estéjén a híres tapas bárban, most olyan leszel, aki betér az első szimpatikus helyre és azt eszi, amit pincér ajánl. Gondolj arra, ha csak a megérzéseidre hallgatsz és elindulsz a belvárosban, akkor előbb-utóbb találni fogsz egy kellemes, hangulatos helyet (lehetőleg olyat, ahol sok a helyi), amiről előtte sosem olvastál, és végre olyan helyen eszel-iszol-mulatsz, ami meglepetés.

VÉGTELEN LEHETŐSÉGEK

Fotó: Shutterstock

Ha nyitott vagy az új lehetőségekre, helyekre, programokra, na és emberekre, akkor az sem kizárt, hogy egy spontán, szóló utazás lesz életed legjobb élménye. Persze ehhez az kell, hogy elhagyd a komfortzónádat és sodródj kicsit, hagyd a kontrollt és a tervezést egy másik útra! Ha így állsz az utazáshoz, akkor új embereket ismerhetsz meg, akiknek köszönhetően az is lehet, hogy újabb és újabb kalandokat köszönhetsz majd, mert olyan lehetőségeket mutatnak, ami neked eszedbe sem jutott volna.

MENTÁLIS EDZÉS

Már sok tanulmány alátámasztotta, hogy akik többet utaznak egészségesebbek, boldogabbak és produktívabbak, azoknál, akik otthon ülők, és ezek a pozitív hatások csak fokozódnak, ha spontán utazol. A rögtönzés képes megszabadítani bennünket a napi stressztől, felpörgeti a kreativitást és szinte keressük a kalandot, ha új helyen vagyunk, míg a biztonságos otthoni környezetben kicsit „ellustulnak" az érzékeink. Nincs rá garancia, hogy egy jól megtervezett, több hetes, programokkal teli utazás nagyobb kikapcsolódást jelent, mint egy rövid, pár napos kiruccanás, ahol csak mész, amerre akarsz.

KEDVEZŐ AJÁNLATOK

Fotó: Shutterstock

Ha van hűségpontod, akkor itt az idő, hogy kinézz valami olcsó repülőjegyet, ne is gondolkodj, csak foglald le! Csupán 3 napod van? Na és! Három napba is rengeteg program belefér és eljuthatsz olyan helyekre is, ahova soha nem is tervezted! Ha messzebbre mennél, akkor tervezd úgy az átszállásokat, hogy 1-2 napot eltölthess a tranzitországban, és máris egy élménnyel több, nem igaz? Repülj hétköznap és éjjel, mert ezzel sokat spórolhatsz! Ha egy adott ország a cél, akkor ne csak egy városra keress repülőjegyet: hátha egy másik településre éppen akkor fele annyiba kerül a jegy.

Ugyanez igaz a kedvező szállásokra is: élj az akciós ajánlatokkal, akkor is, ha csak 3 éjjelre szólnak, maximum a másik 3 napot másik olcsó szálláson töltöd... Foglalj olyan szállást, ahol ingyenes a lemondás, ha estetleg késne a járatod vagy annyira megtetszik egy másik hely, hogy inkább ott maradnál!

SZEZONON KÍVÜL NYUGODTABB

A lehetőségeid sokkal szélesebbek lesznek, ha főszezonon kívül utaznál, olcsóbb, nincs tömeg, fakultatív programokra is könnyebb bejutni. Off seasonben kedvezőbb árúak a legjobb, tengerre néző szállodai szobák, az autóbérlés, a kompjegyek, belépők és még sorolhatnánk. A repülőjegyek januárban és februárban a legolcsóbbak, és igen, lehet hogy több réteg ruhára lesz szükség és esőkabátra, de ez ne tartson vissza, hiszen nyáron is kifoghatsz egy hidegfrontot, nem igaz? Ha stresszmentes, néhány napos vakációra vágysz, járj nyitott szemmel és csapj le a legjobb ajánlatokra!

AMI MÉG ÉRDEKELHET