Ce punem în termos? 6 super băuturi pentru drumeţii

Drumeții în sezonul rece? Iată câteva băuturi sănătoase și delicioase care pot înlocui cafeaua sau ceaiul din termos.

hot drinks forro ital
Foto: Getty Images


„CEAIURI" SPECIALE

Ceaiurile tradiționale și ceaiul din fructe cu miere și lămâie pot face minuni dacă ne este frig, dar puteți încerca și câteva băuturi sănătoase, cu conținut scăzut de calorii.

Băutură cu turmeric și ghimbir

Dacă funcționează pentru oamenii din Himalaya, va funcționa și pentru noi! Se fierbe jumătate de litru de apă cu o lingură de turmeric și o lingură de ghimbir ras. Se strecoară și, când s-a răcit ușor, se adaugă două linguri de miere şi sucul de la o jumătate de lămâie. Nu numai că ne revigorează în timpul drumeției, dar este excelent împotriva răcelii datorită efectelor sale antibacteriene și antiinflamatorii.

Vin aproape fiert

O băutură nealcoolică, potrivită şi pentru copii, cu gust similar vinului fiert adevărat. Fierbeți suc de struguri roșii, adăugați un băț de scorțișoară, câteva boabe de piper, câteva boabe de cuișoare și inele de portocale și lămâie. După ce fierbe, acoperiți-l imediat, strecurați-l și îl puteți turna în termos. Deoarece sucul de struguri este foarte dulce, nu este nevoie să adăugați zahăr sau miere.

Foto: Unsplash

CAFEA CU PUȚINE ADAOSURI

Dacă aveți nevoie neapărat de cofeină, nu există niciun motiv să înlocuiți cafeaua, dar merită să încercați și câteva alternative – chiar și cu puțin alcool.

Latte cu cardamom

Condimentul indian plăcut aromat se potrivește excelent cu cacao și cafea și, datorită conținutului său de mangan, are efecte antibacteriene și detoxifiante, ajută la digestie, dar s-a dovedit, de asemenea, a fi eficient și împotriva durerilor articulare. Băutura fierbinte cu cardamom este, prin urmare, excelentă pentru sport, dar și perfectă pentru plimbări la munte. Se potrivește bine cu băuturile vegetale (în special cu laptele de migdale) dar și cu laptele de vacă. Cafeaua se prepară împreună cu semințe de cardamom, astfel gustul devine foarte intens.

Cafea cu amaretto

Datorită extractului celor 23 de plante pe care le conține, amaretto este o băutură care te ajută să te încălzești, dar datorită conținutului de alcool, lichiorul italian nu este potrivit pentru sporturile de performanță. Cu toate acestea, amestecul dintre ameretto și cafea devin o adevărată bombă energetică în plimbările prin pădure. La 0,3 dl de cafea se adaugă 2 cl de lichior, 0,5 dl de smântână, o lingură de miere și se amestecă bine.

Foto: Getty Images

CACAO ALTFEL

Asemănător cafelei, și ciocolata fierbinte sau o băutură de cacao pot furniza multă energie în timpul patinajului sau altor sporturi și, datorită conținutului ridicat de calorii, poate înlocui chiar și o masă atunci când ne aflăm pe dealuri și munți.

Ciocolată caldă cu portocale dulci și scorțișoară

Scorțișoara și uleiul de portocale dulci încălzesc, ajută la digestie, dau energie în caz de epuizare fără să ne agite precum cofeina – în plus este o combinație clasică de iarnă. Adăugați 2 picături de ulei de portocale dulci, o linguriță de miere, sirop de agave sau zahăr brun la 3 dl de ciocolată fierbinte, apoi amestecați bine cu un băț de scorțișoară. Acesta din urmă poate fi lăsat împreună cu băutura caldăîn termos pentru a elibera și mai multă aromă.

Cacao cu chilli

Puteți s-o preparați într-o versiune tradițională sau vegană (în acest caz, cel mai bine se potrivește laptele de cocos) - cu siguranță vă încălzește și revigorează. Se fierb 3 dl de lapte, se adaugă un vârf de chilli uscat, o linguriță de miere sau sirop de agave și o linguriță de pudră de cacao.

AMI MÉG ÉRDEKELHET