7 sfaturi pentru economisirea carburantului

Descoperă toate sfaturile noastre și cele mai bune practici de adoptat în timpul conducerii pentru a economisi până la 15% energie!

Foto: Pixabay

Prețurile la energie sunt în creștere și te întrebi cum poți reduce costurile călătoriilor cu automobilul. E bine de știut, că există soluții pentru a consuma mai puțin și pentru a economisi mai mult. Dar, pentru vehiculele cu motor cu ardere internă sau electrice, aceste soluții nu sunt întotdeauna aceleași! Iată câteva dintre cele mai bune practici de urmat.

Fotó: Unsplash

CONTROLEAZĂ ÎNCĂRCĂTURA

Greutatea și eficiența aerodinamică a vehiculului tău influențează inevitabil consumul. De exemplu, întreabă-te dacă ai nevoie de portbagajul suplimentar montat pe plafon. Prezența acestuia poate crește consumul de combustibil cu 15-20%. Prin urmare, nu uita să-l demontezi imediat ce nu mai ai nevoie de el.

URMĂREȘTE PRESIUNEA ÎN ANVELOPE

Foto: honda.ie

Știai, de asemenea, că întreținerea defectuoasă a vehiculului poate duce la o creștere cu 25% a consumului de combustibil? De exemplu, ar trebui să verifici regulat presiunea din avelope. Dacă sunt prea puțin umflate rezistența la rulare crește. Cu presiunea potrivită, poți economisi până la 3 săptămâni de combustibil pe an. De ce să procedezi altfel?

ANTICIPEAZĂ TRAFICUL

Foto: Pixabay

În oraș, nerespectarea distanței de siguranță poate duce la frânări bruște și la o reaccelerare puternică. Acest „efect de acordeon” consumă energie. Același lucru este valabil și pentru apropierea de semafoare sau intersecții. Indiferent de tipul de motor de sub capota vehiculului tău, nu ezita să utilizezi frâna de motor.

MODEREAZĂ VITEZA

Foto: Unsplash

Prin reducerea vitezei de la 130 km/h la 110 km/h pe autostradă, economisești până la 25% din combustibilul consumat și reduci emisiile de CO2. Nu ezita să utilizezi sistemul cruise control. Este foarte eficient pentru a rula la o viteză constantă, menținând turația motorului scăzută.

ACCELEREAZĂ UȘOR

Cuplul furnizat de motorul cu ardere internă crește pe măsură ce crește turația motorului. Schimbă ușor treptele de viteză, la momentul potrivit, pentru a nu urca prea mult în turație: ar trebui să eviți să ajungi la 2.000 rpm cu un motor diesel și la 3.000 rpm cu un motor pe benzină.

OPREȘTE MOTORUL ATUNCI CÂND STAȚIONEZI

Foto: SEAT

Când mașina ta este staționată mai mult de 20 de secunde, motorul consumă mai multă energie decât dacă ar fi oprit și repornit. Prin urmare, este mai bine să oprești motorul atunci când acesta funcționează inutil – de altfel, sistemul Stop & Start este o tehnologie întâlnită pe multe vehicule.

FOLOSEȘTE AERUL CONDIȚIONAT CU GRIJĂ

Foto: SEAT

Aerul condiționat crește consumul de combustibil. De aceea nu trebuie să cobori temperatura interioară la 19°C atunci când este foarte cald. La 23°C te simți răcorit... și este mai bine pentru sănătatea ta.


AMI MÉG ÉRDEKELHET