7 tanács az idei síszezonra

A járványhelyzet a téli kikapcsolódásra is rányomja bélyegét.

Fotó: Getty Images

A külföldi utazás jelentős szervezéssel és többletköltséggel járhat, de a romániai sípályákon is fontos megfogadnunk az alábbi tanácsokat.

A síelők az évek során megszokták, hogy eltakarják az arcukat a hideg szél és levegő miatt, de az idei járványhelyzet alatt nem lesz elegendő a símaszkos védekezés. Az általános rendelkezések mellett a minél nagyobb biztonság érdekében a sípályák üzemeltetői is külön szabályokat hoznak.

Fotó: Unsplash

Tervezz előre!

Idén lőttek a spontaneitásnak, muszáj előre gondolkodni: mennyi időt leszünk a pályán, melyiken akarunk csúszni, belefér-e az időbe a bérlés, a gyerekek mikor és mennyi időre menjenek síoktatásra? És persze: mikor kell elhagynunk a pályát, hogy időben hazaérjünk vagy visszaérjünk a szállásra?

Széles ívben

Az üzemeltetők mindent megtesznek majd, hogy az esetleges tömeg minél jobban szétszóródjon, de ezzel együtt fontos, hogy mi is kivegyük a részünket a védekezésből: a pályán igyekezzünk messzebbről kikerülni az előttünk, mellettünk siklókat!

Étkezés, másképp

Gondoljuk át az étkezéseket is, mert nem minden vendéglátóhely nyit ki idén, amelyik pedig ott hosszú sorban állással is számolhatunk. Ha lehetőségünk van rá, akkor sportolás előtt vagy után tervezzünk nagyobb étkezésekkel, mert egyelőre csak elvitelre szolgálhatnak ki a vendéglátóhelyek. A termoszban melegen tartott ital és előre csomagolt harapnivaló lehet az energiapótlásunk kulcsa.

Fotó: Getty Images

Megéri egyedül

Ha eddig csoportos síoktatást vettünk igénybe, akkor idén talán érdemesebb a csoportos bérlet helyett néhány egyéni edzést kérni. Árban majdnem ugyanott leszünk, viszont a megfertőződés esélye csökken.

Nincs shopping

Készüljünk fel mindenre otthon! Fényvédős arckrém, kézfertőtlenítő, extra szájmaszk is legyen nálunk, mert nem biztos, hogy a közelben lesz nyitva üzlet, de ha mégis, nem valószínű, hogy tudunk ilyesmit vásárolni. Ha pedig már elindultunk otthonról, és valami mégis hiányzik, érdemes egy benzinkutat útba ejteni, mert ott szinte mindent beszerezhetünk ezekből.

Fotó: Unsplash

6. Mobilról

Ha van rá mód, váltsunk előre jegyet a pályára online, sőt a bérléssel kapcsolatban is érdeklődjünk telefonon, mielőtt elindulnánk. A legjobb persze, ha saját felszerelést viszünk, vagy családon, baráti körön belül kérünk kölcsön valakitől.

7. Ha mégis hosszú lesz...

Amennyiben egy két- vagy többhetes téli vakációt tervezünk – és ezzel vállaljuk a karantént kint, visszajövetelkor pedig itthon –, akkor mindig alaposan tájékozódjunk az aktuális itthoni és külföldi szabályokról. Ahogy nálunk, úgy a környező országokban is pár hetente szigorítanak vagy enyhítenek a korlátozásokon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET