Fiecare se odihnește diferit – iată 7 moduri de a te relaxa în vacanță!

Avem tendința de a ne defini pur și simplu ca fiind vacanțieri activi și pasivi, dar situația nu este deloc atât de simplă! Să vedem, de fapt, în câte moduri te poți reîncărca în vacanță!

Femeie pe plajă
Foto: Shutterstock

Mulți dintre noi suntem în pragul burn out-ului, epuizați, irascibili, ne grăbim să ne facem bagajele înainte de călătorie, după care așteptăm minunea! Toată lumea vrea să profite la maximum de vacanța de o săptămână, dar dacă luăm stresul cu noi, va fi dificil să ne relaxăm. Există chiar și un cuvânt pentru asta: „stressrelaxing” este starea de stres în timpul odihnei, când te preocupă faptul că sarcinile din timpul săptămânii (treburi, muncă, termene limită) nu se fac în absența ta. Așadar, odihna nu este la fel pentru toată lumea, dar îți dăm sfaturi despre cum să găsești forma potrivită pentru tine!

Corpul nostru semnalează mereu ceea ce are nevoie, dar somnolența cauzată de o stare de spirit proastă nu trebuie confundată cu epuizarea reală. Pentru a realiza diferența, desigur, trebuie să îți cunoști propriul corp și să descoperi din experiență ce înseamnă cu adevărat "simptomele" tale. Potrivit Dr. Saundra Dalton-Smith, expertă în domeniu, există 7 forme de odihnă și pentru a-ți menține sănătatea mintală ar trebui de fapt să le încerci pe toate de-a lungul vacanței.

RELAXARE FIZICĂ

Foto: Shutterstock

Aceasta este relaxarea în sensul clasic, în care pur și simplu te întinzi, te legeni într-un hamac sau te așezi în pădure și doar privești natura. Dormi când ai chef și nu te simți vinovat că ai ațipit din nou. Chiar dacă ai ales o vacanță practic activă, ar trebui să incluzi totuși astfel de zile (sau ore) de odihnă.

ODIHNĂ MENTALĂ

Dacă ești epuizat din punct de vedere mental, asigură-te că alegi o formă de relaxare care nu implică gândire, ci pur și simplu distragere a atenției: jocuri, sport, mers la o expoziție, dans.

CURĂȚARE SPIRITUALĂ

Foto: Shutterstock

În timpul fiecărei călătorii, fă-ți timp pentru un pic de singurătate. Aceasta poate fi o scurtă plimbare dimineața sau seara, o cafea, un masaj sau chiar o plutire în mare. Este esențial să-ți iei timp pentru tine însuți, ca să-ți poți organiza gândurile și să-ți poți gestiona emoțiile.

O PAUZĂ PENTRU SIMȚURI

Cu atât de multă stimulare în viața de zi cu zi, sistemul nervos are nevoie de o pauză. Odihna simțurilor este poate cel mai greu de făcut, dar o poți obține cu o detoxifiere digitală. În timpul vacanței, stabilește-ți o limită de timp pe care să o petreci în fața unui ecran sau online, iar restul timpului poți fi în natură, citind (pe hârtie), socializând, ascultând sunetele naturii, bucurându-te de liniște.

REVIGORARE CREATIVĂ

Pe termen lung, productivitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor pot fi stimulate dacă te implici ocazional într-o activitate creativă. Ar putea fi desenul, gătitul, meșteșugurile sau cursurile de dans. Scopul este să îți folosești imaginația și instrumentele de autoexprimare - asta face parte din relaxarea creativă. Odată ce găsești ceea ce funcționează pentru tine, nu vei mai dori să te oprești.

REÎNCĂRCAREA EMOȚIONALĂ

Foto: Shutterstock

Un mediu calm și relaxarea sunt o modalitate excelentă de a vorbi cu cei dragi și cu prietenii despre lucruri despre care poate nu ai vrea să discuți într-o zi aglomerată din timpul săptămânii. Există, de asemenea, jocuri grozave disponibile pentru a ne ajuta să începem să ne "eliberăm emoțiile" într-un fel sau altul.

SIESTA SOCIALĂ

Se mai întâmplă să fim înconjurați de oameni care ne ”fură” energia în vacanț, care ar trebui să fie un mod de reîncărcare a bateriilor. Dacă ai astfel de cunoștințe sau membri ai familiei, nu încerca să organizezi cu ei un program care ar trebui să fie relaxant. Renunță pentru o vreme la rețelele de socializare, astfel încât acestea să nu te poată deprima în timpul vacanței. Oprește bip-urile și concentrează-te pe ceea ce ai nevoie cu adevărat și cu cine dorești să-ți petreci timpul.

AMI MÉG ÉRDEKELHET