9 érdekesség a világ legmagasabb épületéről

A dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcoló a világ legmagasabb építménye és egyben az Egyesült Arab Emírségek egyik legkedveltebb látványossága.

Fotó: Unsplash

Most 9 érdekességet is megtudhatsz a 828 méteres toronyról.

1. A torony formáját a pókliliom inspirálta

Fotó: Pixabay

A Burdzs Kalifa épületét is egy virágról mintázták. Ahogy a virág szárát is több másik szár fogja közre, az épület belső épületét is több hasonló kisebb torony veszi körül.

2. Ablaktisztító maraton

3 hónapba telik, mire az alpinisták az összes ablakelemet meg tudják tisztítani, hiszen az egész tornyot üveg borítja – mire a végére érnek, kezdhetik az egészet elölről.

Fotó: Unsplash

3. 12 000 ember keze munkája

Összesen 12 000 szakember és építőmunkás dolgozott a Burdzs Kalifán, amíg a teljes magasságát elérte. A 2010-es átadásig 22 millió munkaórát vett igénybe a torony elkészítése.

4. Napi két naplemente

Ha van kedved, naponta kétszer is megnézheted a naplementét a felhőkarcolóról, ugyanis olyan magas, hogy az alsóbb szinteken már lemegy a nap, amikor a csúcshoz közel még jó ideig látható.

5. Sokszoros rekorder

A 828 méteres Burdzs Kalifa a magasság mellett több szempontból is világelső:

  • A legmagasabban lévő kilátó (124. emelet)
  • A legtöbb egy épületben lévő emelet (163 emelet)
  • A világ leggyorsabb liftje (64 km/h vagy 18 m/s)
  • A legmagasabb fekvő uszoda (76. emelet)
  • A legmagasabbra épített mecset (158. emelet)

Illusztráció: Wikimedia

6. Nemcsak gyors, hosszú is

Felvonója a világ legmagasabb liftje: 504 méter magas és másodpercenként 10 métert süllyed vagy emelkedik.

7. Mennyien férnek el benne?

Úgy tervezték, hogy egyszerre 35 ezer ember férjen el benne kényelmesen, de átlagosan 10 ezer ember van a lakásokban, irodákban, éttermekben és üzletekben a személyzettel együtt.

Fotó: Unsplash

8. Együnk jó magasan!

A találóan elnevezett Atmoshpere étterem a 122. emeleten helyezkedik el (még egy rekord, mert ezzel a legmagasabban lévő étterem), 442 méter magasságban. Az étteremből szinte egész Dubaj jól belátható.

9. Nem sokáig lesz a legmagasabb

Már épül a Jeddah Tower Szaud-Arábiában, amely 1 kilométer magas lesz. A felhőkarcoló építését 2013-ban kezdték el, de a földtani vizsgálatok miatt többször leállt a munka, nehéz megjósolni, mikor lesz kész. Egy biztos: a pénz biztosan nem fogy el rá, a projekt alkotója és vezetője ugyanis Al-Waleed bin Talal szaúdi-arábiai herceg, a Közel-Kelet a leggazdagabb embere.

AMI MÉG ÉRDEKELHET