9 sfaturi pentru reducerea consumului

Consum de carburant – cum să economisim cu înţelepciune?

Legislaţia privind protecţia mediului obligă permanent producătorii să dezvolte vehicule tot mai eficiente – dar putem reduce şi noi consumul de carburant, fiind atenţi la maşină şi la stilul de condus.


1. Scăderea greutăţii şi îmbunătăţirea aerodinamicii – pe lângă perfecţionarea propulsoarelor, acestea sunt cele mai evidente soluţii ale producătorilor de maşini pentru reducerea consumului. Şi noi putem urma exemplul lor. Să ţii în portbagaj doar ce este necesar – când conduci în oraş, poţi lăsa acasă chiar şi roata de rezervă, scăpând astfel de un plus de greutate de aproape 20 kg.

Foto: Volkswagen AG

2. Folosirea unor anvelope cu rezistenţă la rulare mai mică este de mare ajutor, dar şi în cazul unor pneuri tradiţionale este bine să verifici regulat presiunea – ideal o dată pe săptămână. Presiunea mai mică decât cea prescrisă creşte rezistenţa şi implicit consumul. Să nu ţii inutil pe maşină barele sau cutiile de portbagaj de acoperiş, care modifică semnificativ aerodinamica.

3. Să foloseşti aerul condiţionat doar dacă este într-adevăr necesar; sistemul de climatizare creşte consumul în aceeaşi măsură ca un portbagaj plin.

4. Întreţinerea sistematică este esenţială: schimbul de ulei făcut în timp util reduce rezistenţa din motor, şi totodată consumul. La fel de important este să funcţioneze adecvat sistemul de evacuare, filtrul de aer şi sistemul de frânare.

Foto: Volkswagen AG

5. Să accelerezi uşor - nu brusca treptele. La viteză constantă, să rulezi în cea mai ridicată treaptă pe care maşina o suportă fără forţare.

6. Evită frânarea şi accelerarea inutilă: conducând precaut, monitorizând traficul din faţă şi distanţa de urmărire, poţi evita să stai inutil în spatele altora pe un drum cu mai multe benzi. Astfel, poţi schimba din timp banda dacă vezi un posibil obstacol.

7. Nu frâna la coborârea pe o pantă, doar când e necesar – lasă maşina să accelereze cu ajutorul propriei greutăţi. Astfel, la următoarea urcare, vei avea nevoie să accelerezi mai puţin.

Foto: Volkswagen AG

8. La stop să porneşti doar când lumina se schimbă în verde, respectiv când maşina din faţă a pornit deja.

9. Se poate economisi semnificativ şi printr-un stil de condus mai lent: mergând cu 100 km/h pe autostradă, poţi obţine un consum mai mic cu până la 30%.

AMI MÉG ÉRDEKELHET