​Melyik a legbiztonságosabb légitársaság 2022-ben?

A legjobb 20 között hét európai légitársaság található. A Wizz Air, a Ryanair és az easyjet bekerült a 10 legbiztonságosabb diszkont légitársaság közé.

Fotó: Pixabay

A járványhelyzet továbbra is meghatározza a légi biztonságról szóló diskurzust, és jelentős változásokat hozott az Airline Ratings szakmagazin éves listáján, amelyen a legbiztonságosabb légitársaságokat rangsorolja.

Fotó: Airbus

Idán az Air New Zealand végzett a 385 legnagyobb nemzetközi légitársaság vizsgálatával kialakított lista élén. A magazin szerkesztői olyan szempontok alapján állították össze a rangsort, mint a balesetek és a súlyos repülésbiztonsági esetek száma, a flotta életkora, a járványmegelőzési szabályozások és a működtetési innovációk.

„Új-Zéland első számú légitársasága a kitűnő biztonsági statisztikájának, a több repüléstechnikai újításának, a pilóták képzésének, valamint a fiatal gépparknak köszönheti az első helyet” – nyilatkozta Geoffrey Thomas, az ausztrál Airline Ratingswebsite főszerkesztője.

Fotó: Airbus

A második helyen az Etihad Airways, a harmadikon a Qatar Airways, a negyediken pedig a Singapore Airlines végzett, míg a legbiztonságosabb európai légitársaság, a TAP Portugal az ötödik az Airline Ratings 2022-es listáján. Feltűnő, hogy az élbolyból hiányzik a Qantas, amelyik folyamatosan az élen végzett 2014 és 2021 között (kivéve 2018-at, amikor nem hirdettek győztest). Az ausztrál légitársaság néhány balesetveszélyes incidens és az öregedő flottája miatt a hetedik helyre esett vissza. De nem ez az egyetlen nagy meglepetés a 2022-es listán. A tavalyi ötödik helyezett Emirates idén már csak a huszadik lett, míg a 2021-ben 13-ik Southwest Airlines nem fért be a 2022-es 20-as rangsorba.

Az év legbiztonságosabb légitársaságai az Airlines Ratings szerint:

Fotó: Airbus

  1. Air New Zealand
  2. Etihad Airways
  3. Qatar Airways
  4. Singapore Airlines
  5. TAP Air Portugal
  6. SAS
  7. Qantas
  8. Alaska Airlines
  9. EVA Air
  10. Virgin Australia/Virgin Atlantic
  11. Cathay Pacific Airways
  12. Hawaiian Airlines
  13. American Airlines
  14. Lufthansa
  15. Finnair
  16. KLM
  17. British Airways
  18. Delta Airlines
  19. United Airlines
  20. Emirates


A 10 LEGBIZTONSÁGOSABB LOW-COST TÁRSASÁG

Az Airline Ratings megnevezte a 10 legbiztonságosabb diszkont légitársaságot is, ám ebben a kategóriában nem állított fel külön rangsort, így ABC-sorrendben adta közzé a listát, amelyen a következő társaságok szerepelnek:Allegiant Air, easyJet, Frontier Airlines, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet Air, Volaris, Westjet és Wizz Air.

AMI MÉG ÉRDEKELHET