Viața hipioților-surferi documentată prin imagini spectaculoase

László Róbert Bácsi a petrecut o lună și jumătate printre surferii europeni – cu ajutorul fotografului din Budapesta obținem o privire spectaculoasă în viața de zi cu zi a hipioților secolului al XXI-lea.

Foto: Bácsi Róbert László

Flow – adică baza experienței perfecte. Starea în care experiența devine atât de puternică încât vrem să continuăm cu orice preț activitatea asociată acesteia. Acest flow este trăit de surferii care se adună an de an de-a lungul coastei atlantice, din sudul Franței până în colțul sudic al Portugaliei.

László Róbert Bácsi a căutat să surprindă tocmai acest flow cu seria sa de imagini despre surferii europeni. „Trăiesc în rulote, stabilindu-se când aici, când acolo, fac surfing și își trăiesc zilele ignorând așteptările lumii capitaliste” – spune despre ei fotograful din Budapesta, a cărui serie a fost selectată și pentru Festivalul Foto de la Helsinki.

Reprezentanții europeni ai subculturii de surferi se mișcă împreună și împart totul între ei. Unii dintre ei sunt nomazi digitali sau seara lucrează într-o cafenea ca ospătari, în timp ce alții lucrează o jumătate din an, își pun toți banii deoparte, ca apoi să urce în sfârșit în dubă și să guste libertatea. Viața lor înseamnă călătorii permanente, întâlniri cu mulți oameni asemănători, surfing, bucurie și soare. „Ei sunt hipioții secolului al XXI-lea, care urmează doar Soarele” – îi caracterizează fotograful.

Privită din interior

Foto: Bácsi Róbert László

În 2013, Róbert s-a simțit atât de saturat de subiecte dificile, încât dorea să prelucreze teme impregnate de libertate și fericire. Prima lui călătorie a fost doar o rază din lumea surferilor, dar chiar și atunci știa că vrea să continue documentarea acestui mod particular de viață. În cele din urmă, datorită unei burse creative, în toamna lui 2019 s-a urcat în mașină pentru a urmări timp de o lună și jumătate surferii prin sudul Franței, Spania și Portugalia. Știind că doar făcând parte din viața de zi cu zi a surferilor va putea realiza o serie autentică de fotografii, și astfel a încercat să-și transforme mașina în locuință și a pus și o saltea în ea pentru a urma Soarele.

A doua zi după sosirea în Franța, a remarcat un englez cu păr rasta care își spăla placa după surfing. „Când a terminat, i-am spus la ce lucrez. I-a plăcut foarte mult ideea, m-a lăsat să fac fotografii așa cum mi-am imaginat, mi-a dat mână liberă. De la el am primit cele mai multe sfaturi despre unde să merg în continuare. În cele din urmă, în paradisul portughez de surfing, Peniche, am găsit comunitatea internațională ai cărei membri nu numai că au devenit subiecte perfecte pentru proiect, dar cu mulți dintre ei am petrecut săptămâni întregi.”

Sentimente și intuiții

Foto: Bácsi Róbert László

Deși a întâlnit multe personaje interesante pe parcurs, polonezul Tom a devenit unul dintre preferații lui. „Părea foarte închis la început. Locuisem de ceva vreme printre ei și, deși părea că nu-l deranjează deloc prezența mea, nu a comunicat niciodată cu mine. Apoi a venit la mine, spunând că simte o mare durere în mine, o scoarță din care nu pot scăpa. Mai târziu am vorbit foarte mult lângă focul de tabără de seară, dar nu doar cu el, ci cu toată echipa. S-a simțit înțelegerea profundă, comunitatea intimă de oameni cu gânduri asemănătoare.” Ca și majoritatea surferilor care trăiesc în autorulote, Tom este iubitor de independență și valuri. Cu propriile cuvinte: libertatea este existența lui spirituală. „A strâns destui bani să-și cumpere o autorulotă, pe care a renovat-o și acum o închiriază, iar el locuiește lângă ea, într-o dubă perfect transformată.”

Foto: Bácsi Róbert László

Din conversații a reieșit că mulți aleg acest gen de viață pentru că vor să coboare de pe banda de alergare permanentă care ne caracterizează viețile. S-au săturat de direcția spre care merge lumea, de a nu fi deloc în armonie cu Pământul, de a nu respecta nimic din jurul nostru, de relațiile noastre umane superficiale. Din acest motiv, tinerii surferi hipioți mai degrabă și-au părăsit patria pentru a se simți, în sfârșit, liberi, călărind valurile și mergând prin peisaje romantice. Atât de mulți oameni asemănători, gata să ajute, care locuind într-o comunitate, își creează propriile condiții de viață fără lux.

„Revenirea la viața de zi cu zi a fost mult mai grea decât credeam” – spune Róbert despre ce a schimbat în el acest drum. „Cea mai importantă lecție a fost că în viață pur și simplu trebuie să te ocupi cu lucruri care te încarcă de energie, nu cu cele care te trag în jos. Plănuiesc deja să mă întorc din nou printre hipioți, dar de această dată vreau să-i captez de sub apă în timp ce fac surfing, vreau să surprind modul în care se luptă cu elementele naturii în fiecare zi și folosesc forța valurilor fără a cunoaște obstacole.”

Galerie foto

Foto: Bácsi Róbert László


Foto: Bácsi Róbert László


Foto: Bácsi Róbert László


Foto: Bácsi Róbert László


Foto: Bácsi Róbert László


Foto: Bácsi Róbert László


Foto: Bácsi Róbert László


Foto: Bácsi Róbert László


Foto: Bácsi Róbert László


Foto: Bácsi Róbert László


Foto: Bácsi Róbert László


AMI MÉG ÉRDEKELHET