5 tökéletes vakációs célpont januárban

Akkor is vannak lehetőségeid arra, hogy nagyszerűen töltsd a telet, ha nem szeretsz síelni.

Fotó: Pixabay

Igaz, hogy már hosszabbak a nappalok, de hideg van és sötét, így aki csak teheti, melegebb éghajlaton gyűjt energiát a tavaszi megújulásig. Viszont, ha nincs bajod a hideggel és a több réteges öltözékkel, elutazhatsz északra is.

Yellowstone Nemzeti Park – Egyesült Államok

Fotó: Unsplash

A világhírű nemzeti park mindig izgalmas célpont, de ha nem szeretnél sok turistával találkozni, akkor januárban menj – ilyenkor az egész hely egy túlvilági téli vadonná változik. Az állatokat sokkal könnyebb észrevenni a hóban és nagyobb esély van arra, hogy felbukkannak a közelben bóklászó bölénycsordák, de a gejzírek feltörő gőzei is sokkal látványosabbak a hideg hónapokban.

Kuba

Fotó: Unsplash

A Karib-térség szívében sütkérező Kuba kiváló kirándulási lehetőséget kínál: a partokat strandok és türkizkék víz szegélyezi, a zöldellő síkságokat pedig hatalmas hegyek tarkítják. És ne felejtsük el a főváros, Havanna színes veteránautóit, salsa klubjait és a helyiek vidámságát, életszeretetét. A hőmérséklet ebben az évszakban rendkívül kellemes, 21 °C körül mozog.

Mekong-delta – Vietnám

Fotó: Shutterstock

A Dél-kínai-tengerbe torkolló Mekong folyót vízi utak sűrű, trópusi labirintusa övezi, falvakkal, pagodákkal és úszó piacokkal. Az év eleje a legideálisabb idő a látogatáshoz – meleg, száraz és napos. A Mekong-deltát hajóval lehet megközelíteni Ho Si Minh-városból (a régi Saigonból). Egynapos kirándulás nagyjából ugyanannyiba kerül, mint egy velencei gondolázás.

Shetland-szigetek – Egyesült Királyság

Fotó: Shutterstock

Íme egy mesebeli kiruccanás egy távoli, sziklás vidéken, amely Skócia szárazföldjétől, 200 km-re található az Északi-tengeren. Hideg van? Nagyon! Tiszta lesz az idő? Egyáltalán nem garantált, viszont minden január utolsó keddjén (ez most 31-ére esik) olyan fesztivált tartanak, amiben valószínűleg még soha nem volt részed. A lerwicki Up Helly Aa ünnepség egyfajta tűzfesztivál, ahol a résztvevők vikingnek vannak öltözve, és az általuk vitt fáklyákkal egy hatalmas viking hajót gyújtanak fel áldozatul a napistennek. A szigeten több hasonló fesztivált rendeznek, egészen március középig.

Melbourne – Ausztrália

Fotó: Pixabay

Ausztrália különösen kedvelt célpont télen (vagyis nekünk télen), különösen Melbourne, ahol természetesen tombol nyár van ilyenkor. Rengeteg művészeti és kulturális program, hihetetlen természeti tájak (homokdűnék, hófehér strandok, buja esőerdők, kietlen sivatag), különleges állatvilág, kalandos road tripek, nyüzsgő sikátorok, igényes bárok és éttermek várják a turistákat. Ezt a három dolgot semmiképp se hagyd ki, ha arra jársz: a kávét, a street artot és a tengerparti St Kilda Esplanade sétányt!

AMI MÉG ÉRDEKELHET