Akik csónakkal járnak a boltba is– a falu, amelyet a holland Velencének is hívnak

Giethoorn: a mesefalu, ahol nincsenek utcák, így az emberek csónakáznak!

Fotó: Shutterstock

Giethoorn gyönyörű falucska Hollandiában, ahol nincsenek utak és utcák sem, így ha a közösség társasági életre vágyik, az emberek egyszerűen átcsónakáznak egymáshoz. Vagy átkelnek a piciny szigeteket összekötő hidakon. Utóbbiakból összesen 180 található a településen.

Fotó: Unsplash

A települést még a 12. században alapították, ma kevesebb mint háromezer lakosa van, ám Hollandia Velencéjét évente turisták milliói keresik fel, hogy bebarangolhassák a lakóházak közötti csatornákat, illetve megnézhessék a piciny szigetekre épült meseházikókat, amelyeknek csodálatosan szép és gondozott kertjei csak úgy vonzzák a látogatók tekintetét. A csatornák egyébként nem mélyek, átlagosan egy méteres a víz bennük.

Fotó: Shutterstock

A közlekedés a csatornákban úgynevezett „suttogó" hajókkal történik, amelyek elektromos motorral működnek, így meghagyják a csendet a település lakóinak akkor is, ha éppen csúcsforgalom van.

Fotó: Shutterstock

A vízi közlekedést épp ezért szabályozni is kellett, a csatornák kereszteződéseiben táblák segítik a szabályok betartását, sok helyre pedig tükröket is felszereltek, hogy a forgalom a legnagyobb biztonságban haladjon.

A településen található egy hajómúzeum is, ahol a régi hajók felújítása mellett újakat is készítenek.

Giethoorn télen is különleges látványosságot tartogat a turistáknak, hiszen ha a víz befagy, csónakázni már nem lehet, ám ilyenkor a település csatornája egy óriási egybefüggő korcsolyapályává alakul át.

AMI MÉG ÉRDEKELHET