Látványos épület a vadregényes táj közepén: a grönlandi Icefjord Központ

A hatalmas Sermeq Kujalleq gleccser ideális helyszín a klímaváltozás tanulmányozására, a Dorte Mandrup cég pedig látványos kutatási és megfigyelési központot tervezett a helyszínre.


A glaciológusok már több mint 250 éve éve tanulmányozzák az Grönland nyugati partvidékén fekvő Sermeq Kujalleq gleccsert. A dán Dorte Mandrup építészcég által tervezett ilulissati Icefjord Központ tökéletesen beleolvad a lenyűgöző tájba, menedéket nyújtva a helyi lakosoknak, turistáknak és kutatóknak az Icefjord tanulmányozásához.

Fotó: Dorte Mandrup

Az UNESCO által védett Icefjord, a maga több mint 4000 éves kulturális örökségével, elengedhetetlen a klímaválság megértéséhez, az Icefjord Központ pedig ezt a kutatást támogatja. A Dorte Mandrup 2016-ban nyerte el a grönlandi kormány által kiírt nemzetközi pályázatot, hogy nemzetközi találkozóhelyet hozzon létre a sarkkörtől 250 kilométerrel északra lévő, drámai szépségű tájon.

A fjord hegygerincei között található a Sermeq Kujalleq, a világ leggyorsabb gleccsere, amelynek jege évről évre egyre növekvő sebeséggel olvad el az óceánban. Az Icefjord Központ segítségével a klímaválsággal kapcsolatos információk a helyiek, a turisták és a kutatók számára is elérhetővé válnak.

Fotó: Dorte Mandrup

Az építési munkálatok 2019 nyarán kezdődtek. A fjordra néző épület aerodinamikus formáját úgy tervezték meg, hogy minimálisra csökkentse a hó felhalmozódását. A látványos formát különböző mértani acélkeretek hozzák létre, kettős ívelt tetőt alkotva. Az épület vázát egy enyhén lejtő, fából készült járda borítja, ami egyben a Világörökségi Ösvény kiindulópontja. Az egyben információs pihenőhelyként és kilátóként is működő ösvény látványos, zavartalan kilátást nyújt a Sermermiut-völgyre és a jégfjordra.

Icefjord Központ – videó

vimeo.com

Ilulissat Icefjord Centre
AMI MÉG ÉRDEKELHET