Saját lábon a világ végére is! - Camino Steve, a hosszú távú túrázás mestere

20 ezer km saját lábon, 45 országban - ha a puszta számokat nézzük már az is egészen döbbenetesen írja le Camino Steve elszántságát és teljesítményét.

„Thru hiker (hosszú távú túrázó), blogger és „mesélő“ vagyok" – írja magáról saját honlapján Csutka István, azaz Camino Steve, aki „civilben" a budapesti Madách Színház színésze és kommunikációs szakember. Mitől lesz nehéz egy túra? Mi az, ami még a tapasztalt hikereket is meglepi vagy hátráltatja? Steve 2012 óta a hosszú távú túrázásnak él. A hosszú, magányos gyaloglások alatt rengeteg tapasztalatot szerzett. Camino Steve ezekről az élményekről, kihívásokról és legemlékezetesebb útjairól mesél a RoadMovie Podcastben.

Fotó: Camino Steve

Rysy, Tátra

Camino Steve az általa legyalogolt 20 ezer kilométer jelentős részét jelöletlen utakon, a világ legnehezebb útvonalain, néha hőséggel, máskor faggyal, vagy épp kutyafalkákkal, vagy medvékkel megküzdve járta végig. Az adást hallgatva megérthetjük, miért vált megkerülhetetlenné a túra világában Steve - vagy, ha úgy tetszik, Csutka István –, akit mindemellett 1350 előadásban láthatta a közönség a Madách Színházban, a Macskák című musicalben...

A RoadMovie Podcast 30. adásában a puszta kalandokon túl motivációról, mélypontokról, a túrázás szenvedélyéről és a mindenki számára alapvető felkészülésről is beszélgetünk. És persze arról is, hogy mi a teendő akkor, ha Jordániában egy falka pásztorkutya vicsorogva vár a kanyon végén, vagy egy amerikai erdőben úgy hozza a sors, hogy egy medvével kell megküzdened a túlélésért.

Fotó: Camino Steve

Grönland

Legelső túrájára még Erőss Zsolttal indult, Istvánt kezdőként Zsolt tanította a legalapvetőbb technikákra, most István ad tanácsot másoknak. Kifogyhatatlan a tippekből, előadásokat is tart a témában. Ha te is régóta kacérkodsz a gondolattal, hogy egyedül kalandozz hátizsákos turistaként a világban, de valami visszatart, akkor István (és a történetei) lehet az, aki kimozdít ebből az állapotból és ad egy lökést, hogy elindulj a természetbe. Miért indulsz egy több hetes vagy hónapos útra? Komolyan érdekel a túrázás vagy egyszer szeretnél egy komolyabb trialt kipróbálni?

A céljaidtól függ, mennyi pihenésre, komfortra lesz szükséged, hogy végig tudd csinálni, és persze a felszerelések is fontosak!

Steve a műsorban azt is elmondja, milyen cipőt hord ő, és mit ajánl másoknak, milyen felszerelés kell magyarországi túrákhoz, és mi az, amit teljesen fölösleges magunkkal vinni. Érdekel, milyen vészjelzőt érdemes venni, hogyan tudod távoltartani a medvéket és a többi vadállatot? Mit tegyél, ha hirtelen rosszul leszel?

Hallgasd meg a Camino Steve-vel készült műsort!

AMI MÉG ÉRDEKELHET