Egy nap alatt bejárhatjuk egész Európát Révkomárom különleges terén

A felvidéki Révkomárom (Komárno) Európa-udvara különleges építészeti projekt, amely mindenképpen megér egy látogatást.

Fotó: Jaroslav Moravcik / Shutterstock
A 6500 négyzetméteres téren álló különleges épületegyüttest közel negyven ház alkotja, amelyek mind egy-egy európai régiót képviselnek. Megtalálhatók itt egyebek között a német, az izlandi, a grönlandi, a walesi, az olasz és a spanyol építészet jellegzetességei. „Egy nap alatt bejárhatja egész Európát” – hirdeti az egyik reklámszlogen, amely Révkomáromba csábítja a turistákat.

www.youtube.com

Komarno, Slovakia

A nagy múltú város (amelynek déli része a Duna másik oldalán fekszik, és Magyarországhoz tartozik) egyik legújabb látványossága az Európa-udvar. Az eredeti elképzelés szerint az Európa-udvarra a világ minden tájáról érkeztek volna a turisták. Az ikonikus európai épületek közvetlen közelsége az európai összetartást volt hivatott szimbolizálni, mutatott rá az egyik tervező, Litomericzky Nándor. Nem minden alakult azonban a tervek szerint. A házak lakói és bérlői később különféle konfliktusokba keveredtek. Mindezek ellenére kijelenthető, hogy páratlan, egész Európában egyedülálló projektről van szó, amely megér egy látogatást.

Az Európa-udvar nem nagy, de sok érdekességet tartogat. Láthatjuk itt Corvin Mátyás, Hunyadi János, Mária Terézia, István király és Luxemburgi Zsigmond szobrát is. A tér közepén pedig annak a kútnak a ma is működő mása díszeleg, amely 1878-ig a Fő téren, a városháza előtt állt.

A városban egy egész hétvégét is tartalmasan eltölthetünk, ha felkeressük Komárom történelmi városközpontját, a lenyűgöző erődöt, valamint a Duna jobb oldalán hozzá kapcsolódó erődöket, melyek a 19. század közepén az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb és legerősebb erődítményrendszerét alkották.

Fotó: Shutterstock

  • A térre több, kiemelkedő történelmi személyiség nevét viselő kapu vezet.
  • Az Európa-udvar különlegességei közé tartozik a Bruncz János fafaragó művész által készített harangtorony, valamint az Országalma-szökőkút, amely Reicher János kovácsmester alkotása.
  • Az építkezést megelőző munkálatok során a régészek több kelta kemencét is találtak a területen. Ez arra utal, hogy a város egykor jelentős kelta központ lehetett. A kemencék valószínűleg az időszámításunk előtti 1. században épülhettek.
AMI MÉG ÉRDEKELHET