Csokotrip: 5+1 édes úti cél Európában

A csokoládé gourmet különlegesség, energiaforrás és gyógyír egyben. Hol és mit érdemes kóstolnia annak, aki megszállottan keresi a kontinens legjobbját?

Fotó: Chocolate Village by the River

A kakaóbab sokáig nem hagyta nyugodni az európai gasztro-kísérletezőket, így több évszázados fejlesztés során a keserű őrlemény mennyei desszertté alakult. A kontinens azóta is híres a csokoládéiról, összegyűjtöttünk hát hat olyan helyszínt, amelyeket ideje a bakancslistájára tűzni minden kezdő és haladó csokifüggőnek!

Csokoládévonat – Montreux, Svájc

Fotó: MOB

Az ország neve a minőségi csokoládé egyik gyakori jelzője. Svájcban igazán nem kell sokat mennünk, hogy jó csokiba botoljunk, de a Chocolate Train még ezt is leegyszerűsíti. A Genfi-tó partjáról, Montreaux-ből induló vonat gyönyörű, 1915-ben készült kocsikban visz el egy egész napos körútra. A túra legfontosabb állomása a Cailler gyár, ahol történelemről, gyártásról és profi kóstolásról tanulhatunk. A vonat a járványhelyzetre való tekintettel 2021 tavaszától közlekedik újra.

Nem keserű pirula – Brüsszel, Belgium

Fotó: Neuhaus

A belgiumi csokoládékészítők erőssége a praliné: innen erednek ezek a könnyű, olvadós, töltött bonbonkülönlegességek. Az egyik legrégebbi és legismertebb csokoládéház, a Neuhaus üzletét Brüsszel főterén, a Grand Place-on találjuk. A család tagjai a 19. század végén még a gyógyszertáruk piruláit burkolták csokoládéba a betegek nagy örömére, majd 1912-ben fejlesztették ki a világhírűvé vált belga pralinét.

Cité du chocolate – Tain l’hermitage, Franciaország

Fotó: Facebook / City of Chocolate Valrhona

A connoisseurök már bizonyosan ismerik a Valrhona nevét, hiszen a világ legprofibb cukrászainak jó része is az ő alapanyagukkal dolgozik. A Lyon közelében elterülő kis faluban, Tain l'Hermitage-ban található élményközpontjukban interaktív eszközökkel igyekeznek a látogatók összes érzékére hatni. Végigkövethetjük egy töltött bonbon elkészítésének az útját, és magunk is kísérletezhetünk egy csokilaborban.

A legfinomabb múzeum – Barcelona, Spanyolország

Fotó: Museu de la Xocolata

Ha már a spanyol gyarmatosítóknak köszönhetjük a kakaóbab behozatalát, az a minimum, hogy Spanyolországban találnunk kell egy jó csokoládémúzeumot. A barcelonai Museu de la Xocolatában mindent megtudhatunk a cserje és termése fogyasztásának történetéről, régi uralkodók dekadens szokásairól, és persze arról is, hogyan formálódott ebből mára egy óriási iparág. Szerencsére nem kell kóstoló nélkül kibírni...

Aki forrón szereti – London, Nagy-Britannia

Fotó: Facebook/Le Café Alain Ducasse

A britek a tea mellett a forró csoki műfajában is kiemelkedőek. Ha Londonban járunk, érdemes betérni a sztárszakács, Alain Ducasse kávézójába (Le Café Alain Ducasse) a King's Cross pályaudvar közelében. Két egységet találunk egymás mellett, a Café mellett a Le Chocolat Alain Ducasse is üzemel, ahol magunk is meggyőződhetünk arról, miért is olyan híres a francia mester csokoládéja.

Csokis álmok – Maribor, Szlovénia

Fotó: Instagram

A szlovén csokoládé ugyan korántsem olyan híres, mint belga és svájci társai, de ha szívesen kombinálnánk a csokit és a wellnesst, akkor érdemes Maribor felé vennünk az irányt. A Chocolate by the River glampinghely a Dráva gyönyörű és csendes vidékén helyezkedik el. Mivel egy helyi édességgyártó cég a tulajdonosa, első kézből tudják, mivel kell kielégíteni a csokoládéfüggők vágyait: itt még a fogkrém is csokoládéból van! A formás házikókat egy-egy kakaófajtáról nevezték el, a programok közt pedig többek közt csokoládékészítés, -kóstolás és masszázs is szerepel. A plusz kalóriákat pedig úszással vagy túrázással kompenzálhatjuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET