Gyönyörködjünk a világ egyik legszebb természeti látványosságában!

A Great Blue Hole, azaz a Nagy Kék Lyuk egy tenger alatti víznyelő Belizeváros mellett.

Fotó: Getty Images

Népszerű búvárhely, de ejtőernyősök, hobbipilóták és egyéb extrémsport-rajongók is ezért a gyönyörű árnyalatokban úszó természeti csodáért utaznak ide.

A Belizeváros mellett, nagyjából 70 kilométerre a parttól található Nagy Kék Lyuk nevű, 300 méter átmérőjű és 124 méter mély víznyelőt a legendás felfedező, Jacques Cousteau térképezte fel 1971-ben. A Karibi-térség egyik atolljában található búvárparadicsom geológiai szempontból is ritka képződmény: a víz alatti barlang a jégkorszak alatt képződött, amikor a tengerszint sokkal alacsonyabb volt a mostaninál. A cseppkőbarlangot akkor árasztotta el a víz, amikor a tenger szintje emelkedni kezdett.

Fotó: Instagram

A tudósok 150 000 és 15 000 év közé teszik a barlang kialakulásának idejét, és a kőzetformákból arra következtettek, hogy a maják idejében ezen a környéken hatalmas viharok, óriási hurrikánok pusztítottak.

Fotó: Instagram

Az ideérkező búvároknak alaposan tanulmányozniuk kell a helyszínt merülés előtt, amatőröknek is legalább 24 jegyzett merülésen kell túl lenniük ahhoz, hogy megcsodálhassák a víz alatti cseppkőbarlangot. A szigorúság egyik oka, hogy 90 méternél mélyebben nagyon magas a mérgező kén-hidrogén koncentrációja. A méregtakaró nem engedi, hogy ennél mélyebbre jusson oxigén, így csak kevés élőlény marad meg.

Mi rejlik a látványos Nagy Kék Lyuk alján?

youtu.be

What's At The Bottom Of The Great Blue Hole?
AMI MÉG ÉRDEKELHET