Szlovákia féltett kincse: a Tátrai Nemzeti Park

Szlovákia kilenc nemzeti parkja közül a Tátrai Nemzeti Park a legrégebbi és egyúttal a leghíresebb is – évente közel ötmillió turista keresi fel.

Fotó: 123RF

Az Alpoktól északra Európában ez az egyetlen magashegység, amely páratlanul gazdag növény- és állatvilággal, valamint számtalan különleges természeti képződménnyel büszkélkedhet. A Tátrai Nemzeti Parkot (TANAP) 1949. január 1-jén hozták létre, amely – a lengyel oldalon fekvő nemzeti parkkal együtt – 1993 óta az UNESCO védelme alatt álló bioszféra-rezervátum.

Fotó: 123RF

Háttérben a Kriván csúcsa

A Magas-Tátra a Föld legkisebb területű óriáshegysége, hosszúsága mindössze 26 km. A nemzeti park területe 738 négyzetkilométer. A Magas-Tátrában található a Kárpátok hegyvonulatának legmagasabb csúcsa, a 2655 méteres Gerlachfalvi-csúcs, valamint Szlovákia nemzeti szimbóluma, a Kriván is. Sok szép vízesést és több mint 100 tavat találunk itt, ezek közül a legnagyobb és a legmélyebb a Nagy-Hincó-tó, a legmagasabban fekvő pedig a Kék-tó (2192 m). A kirándulók körében különösen népszerű a Csorba-tó és a Poprádi-tó, a barlangok közül pedig a Bélai-barlang.

A Tátrai Nemzeti Park felfedezéséhez ideális kiindulópont Poprád városa, valamint Ótátrafüred, Tátralomnic és a Csorba-tó. A jól kiépített túraútvonalak hálózata körülbelül 600 km hosszú, de az alpesi környezet időjárási körülményei miatt a magashegyi ösvényeket a november 1-jétől június 15-ig tartó időszakban szezonálisan lezárják.

Veszélyeztetett fajok menedéke

Fotó: 123RF

A Tátrában a mai napig megtalálható az összes kárpáti ragadozó, mint a róka, a hiúz, a farkas vagy a barna medve. A TANAP logójában is szerepel a Tátra szimbolikus állata, a világon csak itt élő tátrai zerge, amely veszélyeztetett endemikus faj. Több szigorúan védett növény szintén kizárólag csak itt él, mint például a tátrai csajkavirág, a fűrészes harangvirág, a tátrai szemvidítófű, a tátrai harangvirág, a kiskaréjú bogáncs, a tátrai csenkesz és a tátrai mák.

Tátrai Nemzeti Park Múzeum

A TANAP Múzeum a hagyományok tiszteletben tartásával folytatja az alapítók által még 1883-ban elkezdett munkát. A minden korosztály számára érdekességeket bemutató, jól áttekinthető gyűjtemény természettudományi, természetvédelmi, történelmi és néprajzi tematika szerint van felosztva. A látogatók megismerkedhetnek a tátrai természeti csodákkal, azok védelmével, valamint a hegység lakóinak életével, a nemzeti park múltjával, jelenével és jövőjével. Ez az egyik leglátogatottabb múzeum Szlovákiában.

Tátrai legek

Fotó: 123RF

  • A Magas-Tátra a világ legkisebb óriáshegysége
  • A legmagasabban fekvő lakott helyszín: Obszervatórium és apartmanhotel, Lomnici-csúcs 2638 m
  • Kerékpárral elérhető legmagasabb pont: Sziléziai menedékház 1670 m
  • A leghosszabb turistaút: Tátrai magisztrálé, 46,25 km
  • Legmagasabban fekvő menedékház: Hunfalvy-hágó menedékház 2250 m
AMI MÉG ÉRDEKELHET