Top 5 látványos autóút Európán kívül

Földünk tele van olyan országutakkal, amelyek csodálatos látnivalók mellett haladnak el.

Fotó: Pixabay

Bemutatjuk öt kontinens legszebbnek tartott öt autós útvonalát – bár a hosszúságuk eltérő, egy közös bennük: mindegyik felejthetetlen élményt nyújt.

.

Cabot Trail, Kanada

Fotó: Shutterstock

A 300 kilométeres, békés út folyamatosan vonzza az autós kirándulások szerelmeseit. Ez kicsit sem meglepő, ugyanis a régi halászfalukon kívül az óceán kékségében, régi erdőkben és őskori sziklákban is gyönyörködhetsz. A homár az éttermek fő különlegessége a Cabot Trail mentén, de nyugodtan választhatsz rákot, osztrigát, kagylót vagy makrélát, biztosan minden friss, helyi fogásból származik. Megállás nélkül az egész út körülbelül öt órát vesz igénybe, de érdemes 3-5 teljes napot rászánni a programra, és minél többet kalandozni a szabadban. Lehet túrázni, kajakozni, lovagolni, hajókázni, jó időben úszni, télen motoros szánozni, de akár egy bálnalesre is benevezhetsz.

Garden Route, Dél-Afrikai Köztársaság

Fotó: Shutterstock

Tekintélyt parancsoló hegyek és bájos tengerparti városok váltogatják egymást. Akár egy nap alatt is megtehető a 300 kilométert, de itt sem érdemes végigrohanni a távot. Inkább minél többször parkolj le, és búvárkodj, horgássz (ezekre mind befizethetsz) vagy csak sétálj nagyokat. Az Indiai-óceán viharos partján található Tsitsikamma Nemzeti Park az ország egyik legfontosabb védett területe, őshonos erdői a madárvilág legfőbb menedékei.

Salar de Uyuni, Bolívia

Fotó: Shutterstock

A bolygó legnagyobb és legfigyelemreméltóbb sós síkságán –ami a régen elpárolgott őskori tavak hagyatéka – keresztül utazni nem kevés tervezést igényel, de alapos felkészüléssel életre szóló élményben lehet részed. A sósapályos túrák legnépszerűbb kiindulópontja Uyuni városka, innen akár egynapos kirándulásra is benevezhetsz, de sok turista vág bele a háromnapos (vagy még hosszabb) túrába, amely magában foglalja a déli sivatagokat, vulkánokat, gejzíreket, meleg forrásokat és magaslati tavakat. Autós kirándulást mindenképp a szárazabb hónapokban, májustól novemberig érdemes tervezni.

Karakoram Highway, Pakisztán

Fotó: Shutterstock

Ez a legmagasabban futó aszfaltozott út a világon, és így itt található a legmagasabban – 4800 méter – elhelyezkedő határátkelő is. A Himaláját átszelő kevés útvonal egyike egyben az egyik legveszélyesebb is. A terep finoman szólva igencsak egyenetlen, és nagy téli hó esetén járhatatlan, le is zárják hónapokra. Az 1300 km hosszú autóút telis tele van hegyi pihenőkkel, amelyekről csodálatos a kilátás vár minket és sok történelmi emlék mellett is elhaladunk. Kezdd az utat Hasan Abdalban, és menj el egészen a kínai határig!

​South Island Circuit, ÚJ-Zéland

Fotó: Unsplash

A Dél-szigetet körbe ölelő út lélegzetelállító tájakon vezet keresztül, ezért érdemes megtalálni azt a (lehetőleg lassú) tempót, amellyel minden természeti szépséget magunkba szívhatunk. A leglátványosabb szakasz a Te Anau és Milford Sound közötti, amely fjordokon át és a Déli-Alpok csúcsai alatt visz. A teljes útvonal több mint 2600 km hosszú, így akár egy hétre is elegendő látnivalóval szolgál.

AMI MÉG ÉRDEKELHET