Közel ötezer éves a világ legidősebb fája

Rohanó világunkban egyre nehezebb elképzelni, hogy vannak időtálló dolgok is. Ezek közé tartozik a világ legöregebb fája is, amely már akkor is állt, amikor az egyiptomi piramisok épültek.

Fotó: Shutterstock

A tudósok szerint a világ legidősebb fái még a gízai piramisok idejéből, i. e. 2600 körülről származnak. Köztük van a Matuzsálem-fa is, amelyet a 969 évet élő bibliai alakról neveztek el – bár a kaliforniai fenyő feltételezett életkora ennek az ötszöröse: 4789 év.

Matuzsálem az Inyo Nemzeti Erdőben, a Sierra Nevada hegyvonulata és a nevadai határ között található, védelmének érdekében azonban titkolják a pontos helyet.

Fotó: Shutterstock

Ezek a fafajták úgynevezett extremofil növények, amelyek a vízfelvevő képességüket megnövelő szerteágazó gyökérzetüknek köszönhetően képesek alkalmazkodni a szélsőséges éghajlathoz és a rendkívül száraz talajhoz is. Ugyanakkor ellenállók a kártevőkkel szemben is, ugyanis gyantás törzsükbe nagyon nehéz belekapaszkodni.

Matuzsálemnek azonban kihívói is akadnak, az IFLScience szerint az elmúlt években több más jelölt is akadt a világ legöregebb fája címre. Például egy Chile déli részén, egy őserdőben található fa, amely egyes kutatók szerint 5000 évnél is idősebb lehet.

Fotó: Shutterstock

Ezt azonban sokan vitatják, mivel egy fa életkorát nem könnyű pontosan megállapítani. A becslés legelterjedtebb módszere, hogy belefúrnak a törzsbe és mintát vesznek, valamint az évgyűrűket elemzik. Jonathan Barichivich és Antonio Lara kutatók is ezt tették a chilei példánynál, amely azonban túl széles volt ahhoz, hogy el lehessen fúrni a közepéig. A korát ezért statisztikai modellezéssel akarják megbecsülni, amihez más fákból vettek mintákat.

Mivel más tudósok ellenezték az új módszert, Matuzsálem címét, mint a világ legidősebb faja, egyelőre nem fenyegeti veszély.

AMI MÉG ÉRDEKELHET