5 híres karnevál Európától Amerikáig

Maszkot fel! De ne olyat, amit mostanában hordunk, hanem képzeletbelit: díszeset, karneválit!

Fotó: 123rf

A járványhelyzet miatt az idén is elmaradnak a világhírű jelmezes felvonulások, de a farsangi hangulat nem múlik el nyomtalanul. Idézzük fel együtt a legjobb farsangi mulatságokat, és utazzunk gondolatban!

Velence – Pestis Doktor legendája

Fotó: Unsplash

A híres velencei karnevál egyértelműen a jelmezekről szól! A férfiak körében máig népszerű a horgas orrú Pestis Doktor maszk, ami a középkorban orvosi védőöltözetként funkcionált a járvány idején. A csicseriborsóból és lisztből készült finomság, a frittelle és a mázzal bevont péksütemény, a galani is ugyanúgy hozzátartozik a farsanghoz, mint a maszkok, jelmezek.

Rio de Janeiro – Szabad egy szambára?

Fotó: 123rf

A riói karnevál immáron 300 éve hívja szambára az embereket, a rendezvényen legalább 200 szambaiskola mutatja be növendékei tánctudását. A felvonulások a külön erre a célra felépített, több mint másfél kilométer hosszú Sambadronon zajlanak. A nézőtér legjobb ülőhelyei ma már méregdrágák, ám nem mindig volt ilyen exkluzív ez a rendezvény. Először 1723-ban rendezték meg a portugál telepesek, és az emberek maszkokban dobálták egymást liszttel, sárral és különböző bűzös dolgokkal, például záptojással. 1840-ben már a maihoz hasonló nagyszabású karnevált tartottak, ahol már minden a ritmusról és a gyorsan mozgó csípőkről szólt.

Nizza – Minden virágba borul

Fotó: Getty Images

A Riviérán megrendezett 12 napos nizzai karnevál egészen a középkorig nyúlik vissza. 1294-ben Charles d'Anjou herceg rendezte meg először, ám az első felvonuló menetre csak 1830-tól került sor. A Nizza karneválon parádézó kamionokat teljesen befedik virággal, és virágba öltözött lányok szórják a szirmokat az ünneplőkre.

New Orleans – Ahol a fák is gyöngyöt kapnak

Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok legismertebb karneválját New Orleans-ban rendezik, immár több mint 160 éve. A Mardi Gras franciául kövér keddet jelent, amit nálunk a Húshagyó Keddel, vagyis a farsang utolsó (Hamvazószerda előtti) napjával egyenlő. Sokan öltöznek finoman kidolgozott, látványos jelmezekbe, de van, aki csak szalagokkal díszítve múlatja az időt. A felvonulás útvonalán lévő házakat, oszlopokat, fákat színes gyöngyfüzérekkel díszítik. Az utcán szórakozó, táncoló tömeg között lenyűgözően dekorált kocsik haladnak, rajtuk ünneplő emberekkel – igazi karneváli hangulat!

Santa Cruz de Tenerife – A királynő a lényeg!

Fotó: Getty Images

A Kanári-szigeteken lévő település 15 napos farsangi mulatságának fő attrakciója a Karnevál-királynő megválasztása – a fő szempont nem a szépség, a szigorú szakmai zsűri ugyanis a helyi jelmeztervezők kreációit pontozza. A feladat nem egyszerű: a hölgyek akár 100 kilós jelmezt is cipelhetnek magukon, amit zenei kíséretben, integetve, mosolyogva kell bemutatniuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET