Csúszás, határok nélkül – 3 rekorder drótkötélpálya

Íme a nagyvilág legijesztőbb, leggyorsabb, legszebb drótkötél-pályái.

Fotó: Pixabay

Bemutattuk már a legjobb romániai zipline-okat, majd a környező országok legmenőbb drótkötélpályáit – most következzen egy kitekintés a nagyvilágba, három különböző kontinensre!

ICY STRAIT POINT – EGYESÜLT ÁLLAMOK

Fotó: Icy Strait Point

A Hoonah-hegy tetejéről induló Icy Strait Point zipline a legtöbbet eső drótkötélpálya: a bátrak vagy vakmerők 405 méteres szintkülönbséget győznek le a bő másfél kilométeres pályán. Mindezt ráadásul hatan tehetik szinkronban, mivel egyszerre hat kötélpálya fut le a völgybe, amelyekről a Glacier Bay National Park távolban magasodó csúcsait is felfedezhetjük.

A csúszás elengedhetetlen feltétele, hogy 34 és 124 kg között legyen a tömegünk, túl legyünk a hatodik életévünkön és aznap zárt cipőben induljunk útnak. Ha megfelelünk a kritériumoknak, életre szóló élményben lehet részünk. A program buszos transzferrel, erdei sétával együtt mintegy 1,5 óra hosszú.

  • Hosszúság: 1624 m
  • Átlagsebesség: 96 km/h
  • Szintcsökkenés: 405 m
  • Ár: 169 USD

Zip 2000 – Dél-Afrika

Fotó: South African Tourism

A 2004-ben, Sun City Resortban nyílt ZIP 2000 máig a leggyorsabb pálya címének birtokosa. Azoknak, akik nézelődnének a csodálatos dél-afrikai tájon, van egy rossz hírünk: a csúszás átlagsebessége 120 km/h, a legmagasabb sebesség 160 km/h, de mértek már 185 km/h-s száguldást is. Mindez igen hosszan, hogy legyen idő kiélvezni a sebességet.

Az alvó vulkán fölötti repülés párban is történhet, csúszni 12 éves kor fölött lehet, a pálya biztonsági statisztikája viszont eddig százszázalékos, így gyermekünket is nyugodt szívvel felengedhetjük rá. Ha pedig kifogásokat keresnénk, hiába: az eddigi legidősebb vendég egy 84 éves skót hölgy volt.

  • Hosszúság: 2 km
  • Átlagsebesség: 120 km/h
  • Ár: 640 dél-afrikai rand (38 EUR)

JAIS FLIGHT – EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK

Fotó: Facebook

Az Egyesült Arab Emírségek legészakibb tagállamában található Jais Flight jelenleg a leghosszabb zipline a világon, ráadásul a sebességrekordokat is ostromolja: a háromperces út nagyobbik részében 120-160 km/h sebességgel süvítünk le az 1680 méter magas Jebel Jais-csúcsról. A sebességvadászat első fele után egy felfüggesztett üvegplatformra érkezünk, hogy elkészülhessenek a kötelező Insta-fotók, majd a maradék 1 km-en már nézelődősebb sebességgel folytatódik az út. A Perzsa-öböl feletti csúszáshoz 40-120 kg közé kell esnünk, és minimum 122 cm-es magasság szükséges. Ha ezeknek megfelelünk, akár párban is száguldhatunk, mivel két drótkötél fut egymás mellett. A 2018-as építésű pályán nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, így indulás előtt olvassuk el a házirendet, nehogy hoppon maradjunk.

  • Hosszúság: 2,84 km
  • Átlagsebesség: 120 km/h
  • Ár: 360-450 AED (96-120 EUR)
AMI MÉG ÉRDEKELHET