Több mint olvasóterem – íme, a világ legszebb könyvtárai

Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy könyvtárakba a legtöbbször a tudásvágy irányít minket, létezik néhány olyan bibliotéka is, amit nem csak a könyvek miatt érdemes meglátogatni.

Az admonti kolostor könyvtára – Ausztria

Az ausztriai Admont települése leginkább a több mint ezer éves múltra visszatekintő bencés rendi apátságról híres, ám a barokk épület ennél többet is rejt magában. Itt található ugyanis a világ egyik legnagyobb kolostori könyvtára, amelyet számos freskó és szobor díszit. A könyvtárban több mint 200 ezer könyv közül válogathatnak a látogatók.

Fotó: Shutterstock

Vasconcelos Könyvtár – Mexikó

A Mexikóvárosban található épület az ország egyik legjelentősebbjének számít, gyűjteménye közel 600 ezer könyvből áll. A 28 méter magas épületben az acélszerkezetek dominálnak, és a könyvek mellett újságok, multimédiás terem, konferenciaterem és zeneterem is helyet kapott. A látássérültek számára egy külön Braille-termet alakítottak ki.

Fotó: Shutterstock

A TRINITY COLLEGE KÖNYVTÁRA – ÍRORSZÁG

A dublini egyetem könyvtárának építésébe még az 1700-as években kezdtek bele, és itt található például a 9. századból származó Book of Kells kódexe, melyet az ír nemzeti örökség egyik legjelentősebb emlékének számít. A könyvtár polcain összesen több mint 4,5 millió könyv sorakozik.

Fotó: Shutterstock

Stadtbibliothek – Németország

A Stuttgart városában található központi könyvtár igazi építészeti mesterműnek számít. A koreai Eun Yuong Yi által tervezett, kilencemeletes épületben könyvek ezrei várják a látogatókat, de egy konferenciaterem és persze egy gyerekrészleg is kialakításra került.

Fotó: Shutterstock

Starfield Könyvtár – Dél-Korea

A Szöulban található Starfield Könyvtárban több mint 50 ezer könyvbe és többszáz magazinba olvashatnak bele a látogatók. A könyvtár érdekessége, hogy egy plázában helyezkedik el, valamint tele van forgatható művészeti alkotásokkal.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET