Abecedarul carburanţilor – ce fel de benzină să folosim?

Doar cifra octanică defineşte calitatea unei benzine premium, sau sunt şi alte aspecte pe care trebuie le luăm în considerare?

Foto: Pexels


Cifra octanică reprezintă rezistenţa la autoaprindere, este o valoare care se măsoară toleranţa la presiunea benzinei. Determinarea ei se realizează în condiţii speciale, definite cu precizie, cu ajutorul unor motoar ede testare. În România, cifra octanică pentrubenzinele standard este în general de 95, în timpce produselede calitate superioară au COR de 98, 99, 100. Benzina Racing Fuel 102+, comercializată de MOL şi în România, are o cifră octanică de minimum 102 COR și nivel ridicat de oxigen.

Este indicat să se alimenteze benzină cucifra octanică recomandată de către producător, saucu un produs de calitate superioară. Cifra octanică este menţionată în partea interioară a capacului dela rezervorul de benzină, precum şi în ghidul de utilizarea vehiculului. Folosirea unei benzine cu cifră octanică mai mică decât cea recomandată de către producătorul autovehiculului poate cauza detonaţia şi deteriorarea elementelor structurale ale motorului. Folosirea benzinei cu cifră octanică mai mare, în cazul maşinilor cu injecţie, poate creşte uşor performanţa.

FORMULA MOL EVOTECH 

Cu peste 100 de ani de experiență în domeniul produselor petroliere, Grupul MOL acordă o atenție permanentă cercetării şi dezvoltării de carburanți de calitate superioară, adaptați provocărilor actuale şi nevoilor clienților.

Pachetul de aditivi FORMULA MOL EVOTECH se regăsește exclusiv în rețeta carburanților MOL EVO. Acesta este capabil să identifice şi să îndepărteze particulele de praf şi impurităţi din interiorul motorului, menținându-l curat timp îndelungat. În timp, aceste particule se pot acumula sub forma unor depuneri în diferite părți ale motorului (injectoare, cilindri, supape de admisie), reducând astfel durata de viață a motorului şi implicit performanţa sa.

Pachetul de aditivi FORMULA MOL EVOTECH reprezintă factorul diferențiator în rețeta carburanților MOL EVO, asigurând curăţarea eficientă şi îndelungată a motorului, care duce şi la alte beneficii: consum optim de carburant, durată de viață prelungită a motorului, performanţă îmbunătățită. Conținutul de FORMULA MOL EVOTECH este mai mare în carburanții premium MOL EVO Plus (44% pentru benzină şi 55% pentru motorină), asigurând rezultate superioare în ceea ce privește optimizarea consumului, prelungirea duratei de viață şi creșterea performanţei pentru toate tipurile de motoare. Mai mult decât atât, în cazul autoturismelor vechi este recomandată utilizarea carburanților premium, datorită efectului de curățare mai puternic

AMI MÉG ÉRDEKELHET