Az Abu Dzabiban épülő Guggenheim múzeum megnyitójának új időpontja: 2026

Mindezt a Guggenheim Intézet igazgatója, Richard Armstrong árulta el.

Az Egyesült Arab Emírségben a New York-i, bilbaói és velencei múzeumokkal rendelkező Guggenheim-hálózat eddigi legnagyobb területű intézménye épül. Az először 2006-ban bejelentett és akkor 2012-re ígért múzeum eddig számos kihívással szembesült.

Illuszráció: Guggenheim Abu Dhabi

A mintegy 30 ezer négyzetméteres épületet a világhírű amerikai szakember, Frank Gehry tervezte. A létesítmény látványos kísérlet egy új, XXI. századi múzeum-koncepcióra. A különböző magasságú és formájú galériák például korábban nem létező méretű rugalmasságot biztosítanak a kiállítások megszervezéséhez. A pódiumokkal összekötött galériák egy fedett udvar körül helyezkednek el.

Illuszráció: Guggenheim Abu Dhabi

A szerkezet, amelyet maga Frank Gehry is "szándékosan rendezetlennek" nevezett, oktatási központot és egy 350 férőhelyes színházat is magába foglal. A múzeum széleskörű oktatási és művészeti rendezvényeket, különféle élő programokat, (előadásokat, szimpóziumokat, zenei és színházi produkciókat, filmvetítéseket) kínál majd.

Illuszráció: Guggenheim Abu Dhabi

A tervek szerint a múzeumban 13 ezer négyzetméternyi kiállítóteret alakítanak ki, a látogatók neves kortárs művészek egyedi alkotásait tekinthetik meg. A Guggenheim Abu Dzabi gyűjteménye a világ minden tájának művészetét felöleli, 1960-tól napjainkig így a kortárs művészet és kultúra nagyszabású platformjának ígérkezik. Az épület aurája és Abu Dzabi elhelyezkedése hozzájárulhat egy befogadóbb és kiterjedtebb művészettörténeti szemlélethez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET