Pe măsură ce traficul aerian crește, cele două aeroporturi din Dubai plănuiesc o extindere masivă

Al doilea aeroport din Dubai, Al Maktoum (DWC), ar putea găzdui până la 250 de milioane de pasageri pe an, până în 2050.

Aeroport Dubai

Aeroportul internațional din Dubai (DXB) este cel mai aglomerat centru internațional de călători din lume. Acesta urmează să devină și mai aglomerat, fiind planificată o modernizare de 1,5 - 2,5 miliarde de euro în următorii 5 - 7 ani. Conform acestor planuri, DXB va putea prelua până la 120 de milioane de pasageri anual, în termen de 15 ani. Dar această creștere este doar vârful icebergului.

Odată ce DXB va atinge capacitatea maximă, cel de-al doilea hub al Dubaiului - Aeroportul Internațional Al Maktoum (DWC) - va deveni "cel mai mare aeroport din lume", au afirmat dezvoltatorii. În prezent, DWC găzduiește aproximativ 1,6 milioane de pasageri pe an. Dar acest număr ar putea crește la peste 250 de milioane până în 2050.

Foto: dubaiairports.ae

DXB este unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume: a gestionat 41,6 milioane de pasageri în prima jumătate a anului 2023 - depășind nivelurile din 2019 în aceeași perioadă. Experții preconizează că cifrele anuale vor ajunge la 85 de milioane, impulsionate de o revenire a traficului aerian din China. În cadrul renovării DXB va primi saloane, ghișee de check-in și scaune suplimentare și vor fi introduse noi scanere de securitate care nu necesită ca pasagerii să elimine lichidele. De asemenea, se vor concentra restaurantele și centrele de alimentație într-o parte a fiecărui terminal.

Dar dezvoltatorii elaborează în prezent planuri pentru ca între timp să-l transforme pe Al Maktoum (DWC) în cel mai mare aeroport din lume.

Dubai a amânat anterior un plan de extindere de 30 de miliarde de euro pentru DWC, dar acesta ar putea fi reluat.

Conform EuroNews, rapoartele locale indică faptul că prima etapă a proiectului va spori capacitatea aeroportului la aproximativ 130 de milioane de pasageri pe an, iar întreaga dezvoltare se va întinde pe o suprafață de 56 de kilometri pătrați.

AMI MÉG ÉRDEKELHET